10 DANA AZILA ZA MEDVJEDE

Mladi teška srca napustili Kuterevo

17.01.2014 u 14:29

  • +6

Oproštaj volontera od Kutareva

Izvor: tportal.hr / Autor: Dennis Todor

Bionic
Reading

Kuterevo se oprostilo od međunarodne grupe mladih koji su u velebitskom utočištu za napuštene medvjede boravili 10 dana. Razmjena mladih okupila je 25 znatiželjnih aktivista iz Latvije, Bugarske, Njemačke, Mađarske i Hrvatske, koji su tijekom deset dana učili, stvarali i zabavljali se

Kako nije bilo snijega ni hladnih ličkih zima, sudionici su – vođeni pogubnim posljedicama globalnog zatopljenja - podijeljeni u radne skupine osmislili pet projekata koje su prezentirali gostima iz Kutereva i Otočca.

‘BEar THE CHANGE’ (Nosi se s promjenom) je niz poruka i profila svih sudionika razmjene koje inspiriraju na aktiviranje i sudjelovanje u kreiranju budućnosti. Tako naprimjer Boryana Nikolova iz Bugarske poručuje: ‘Promjena počinje s tobom’ ili Tanita Vlabaka iz Latvije: ‘Živi jednostavno, kako bi drugi jednostavno mogli živjeti.’

‘KuteChangeRevo’ je foto-esej kojim su prikazane promjene u prirodnim ciklusima kroz oči starijih i mlađih Kuterevaca. Umjetnička skupina osmislila je tridesetak postera i platnenih torbi s kritičkim ekološkim porukama, a napravljen je i kratki video o ugljičnom otisku putovanja, odnosno mogućnostima manjeg opterećenja planeta uporabom vlaka, autobusa, bicikla, brodova.

Skupina ‘Land art’ postavila je inspirativnu instalaciju od prirodnih materijala u utočištu, čija pojava podsjeća na povezanost svih bića i neophodnu harmoniju među ljudima i s prirodom.

I na kraju, kao u filmu, pred odlazak 25 međunarodnih volontera počela je padati kiša, što ih je još više rastužilo, pa su teškog srca napustili Kuterevo.