KAKO VIDE STRANKU?

Mladi SDP-ovci objašnjavaju zašto navijaju za Milanovića, odnosno Komadinu

01.04.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Hoće li sutra novi ili stari predsjednik SDP-a postati Zlatko Komadina ili Zoran Milanović, odlučit će više od 35.000 članova te stranke glasajući po načelu jedan član - jedan glas. Dio njih u zadnjih se nekoliko mjeseci kampanje jasno opredijelio za jednog kandidata, no uglavnom se radilo o javnosti već poznatim SDP-ovim dužnosnicima. Zašto baš podržavaju Komadinu ili Milanovića, mi smo odlučili priupitati i mlade snage SDP-a koje će se možda u budućnosti natjecati upravo za najvišu poziciju u stranci

Livun: Zlatko Komadina čovjek je promjena koji SDP-u može dati nov vjetar u leđa

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Nenad Livun tu organizaciju vodi već par godina i u to vrijeme nekoliko puta je kritizirao neke poteze vodstva stranke. U aktualnoj izbornoj bitci za predsjednika stranke odlučio se podržati Zlatka Komadinu, u čijoj je kampanji i aktivno sudjelovao, a bio je i jedan od govornika na njegovom završnom skupu.

Livun, prisjeća se za tportal, u SDP se učlanio 2005. i još uvijek se rado sjeti svojih prvih aktivnosti u stranci.

'To su bila vremena kada je stranku vodio Ivica Račan, čovjek zbog kojeg sam i jednim djelom pristupio u SDP. Danas, 11 godina kasnije kada obnašam funkciju predsjednika Foruma mladih SDP-a, vidim da odnosi u SDP-u više nisu na istoj razini kao i te 2005. Upravo zato vjerujem da su SDP-u potrebne promjene, a čovjek koji te promjene sigurno može ostvariti je Zlatko Komadina', jasno se opredijelio Livun.

Zlatko Komadina svojim dugogodišnjim političkim djelovanjem dokazao je da je čovjek od povjerenja ljudi i da je čovjek koji okuplja ljude. Toga danas nama u SDP-u, nažalost, nedostaje. Stranka se mora graditi na povjerenju, a povjerenje se stječe tako da se članice i članove stranke uključuje u donošenje odluka bitnih po stranku, a Zlatko je pokazao da je osoba koja zna uključivati ljude i da nije dobro da se stranačke odluke donose samo između odabranih. Vjerujem da su naše članice i članovi to i prepoznali', pojašnjava Livun.

Naglasio je i u kojem smjeru bi SDP trebao krenuti. 'Na zadnjim parlamentarnim izborima SDP je postao oporbena stranka, a razlog tome leži u činjenici da smo u proteklih osam godina izgubili 140.000 naših birača, od toga i znatan broj mladih ljudi. Imperativ nam je vratiti povjerenje građana i postati stranka koja će ponovno okupiti ljevicu u Hrvatskoj i pokazati da se politika ne vodi oštrom retorikom već konstruktivnim radom. Uvjeren sam da sa Zlatkom Komadinom na čelu stranke SDP može dobiti nov vjetar u leđa i vratiti izgubljeno povjerenje naših građana, jer je to i sam dokazao kada je i četvrti put izabran za župana', zaključuje Livun za tportal.

Cvitić: Vrijednosti koje promiče Milanović, kao mladu ženu, motiviraju me na bavljenje politikom

Agata Cvitić među mlađim članovima SDP-a nije nepoznata osoba. Predsjednica je Glavnog odbora Foruma mladih na državnoj razini, ali i predsjednica jednog od najaktivnijih županijskih foruma -  Foruma mladih Krapinsko-zagorske županije, i to već drugi mandat. Ova 28-godišnjakinja u SDP se učlanila 2007., a na ovim je izborima odlučila podržati Zorana Milanovića.

'Podržavam Zorana Milanovića zato što je otvorio tržište rada prema mladim osobama, što se nije ustručavao sukobiti s bankarskim sustavom kako bi ublažio poteškoće s kojima su se suočili kreditno prezaduženi građani, zato što je omogućio osobama istospolne orijentacije da se osjećaju punopravnim građanima svoje domovine i zato što je u izbjegličkoj krizi branio temeljna ljudska prava i slobode', objašnjava Agata Cvitić zašto je njen izbor baš dosadašnji predsjednik SDP-a.

'Poštujem kandidaturu i dosadašnji doprinos kolege Zlatka Komadine SDP-u. Drago mi je to što na ovim izborima prvi put svi članovi i članice SDP-a, zahvaljujući principu jedan član, jedan glas, čije je uvođenje u SDP izborio upravo Zoran Milanović, imaju mogućnost izbora između više kandidata i upravo je to pokazatelj stupnja razvoja demokracije i bogatstva višeumlja koja se očituje u SDP-u. Istovremeno, to je ujedno i kvaliteta koja SDP razlikuje od ostalih stranaka u Hrvatskoj', naglašava Cvitić.

Na subotnjim izborima Agata Cvitić dat će svoj glas Zoranu Milanoviću i to zbog 'pokazanih liderskih sposobnosti, vrijednosne platforme te snage kojom se bori za malog čovjeka, zato što u politici ispred svega naglasak stavlja na ideju, sadržaj i kvalitetu te se ponaša državnički, kao prvi među jednakima'.

'Spremnost ustrajanja u realizaciji svoje političke i društvene ideje, političko komuniciranje temeljeno na govorenju istine koja je ponekad teška, ali potrebna da se čuje, razvijanje slobodarskog i demokratskog duha te razbijanje monolitnog razmišljanja u SDP-u, našoj domovini i Europskoj uniji odlike su Zorana Milanovića. To su odlike koje mora posjedovati lider progresivne, demokratske, inkluzivne i moderne Socijaldemokratske partije Hrvatske, a takve me vrijednosti kao mladu ženu motiviraju za bavljenje politikom i bude u meni žar da ustrajem u ostvarenju svojih ideala i onda kada se one čine nedostižnima', napisala je Cvitić za tportal.