najrazorniji niz dana

Mladi liječnici u Britaniji započeli trodnevni štrajk, sindikat izračunao: 'Zarađujemo manje po satu od barista'

13.03.2023 u 12:20

Bionic
Reading

Tisuće mlađih liječnika u Britaniji krenule su u ponedjeljak u trodnevni štrajk koji će poremetiti brigu o pacijentima, prosvjedujući jer neki zarađuju manje po satu od barista

Ovo je najnoviji štrajk u koji je uključeno osoblje britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), nakon što su medicinske sestre, bolničari i drugi radnici već zatražili povećanje plaća koje bolje odražava dvoznamenkastu razinu inflacije.

NHS će dati prioritet hitnoj skrbi tijekom štrajka jer bi mogli biti ugroženi rutinski pregledi, operacije pa čak i neki hitni tretmani liječenja raka, rekao je medicinski direktor NHS-a Engleske Stephen Powis.

"Ovo će vjerojatno biti najrazorniji niz dana industrijske akcije koji smo vidjeli cijele zime", rekao je Powis za Times Radio.

"Blisko surađujemo u NHS-u kako bismo bili sigurni da neće biti pogođene usluge hitne pomoći", rekao je. "Ali bit će to teška tri dana i bit će prilično izazovno", naglasio je.

Mlađi liječnici u Britaniji su kvalificirani liječnici, često s nekoliko godina iskustva, koji rade pod vodstvom starijih liječnika i predstavljaju gotovo polovicu medicinske radne snage u zemlji.

Njihov sindikat, British Medical Association (BMA), kaže da početna plaća za mlađe liječnike zna biti tek 14,09 funti (oko 16 eura) po satu, što je jedan peni manje od najviše plaće barista u britanskom lancu kafića Pret A Manger.

Premijer Rishi Sunak pod pritiskom je da pomogne zaustaviti štrajkove zdravstvenih radnika, što također ugrožava jedan od njegovih glavnih prioriteta smanjenja dugih lista čekanja na liječenje.

Ministar zdravstva Steve Barclay u petak je pozvao sindikat BMA na službene pregovore o plaćama.

Širi val štrajkova u Britaniji, sa stotinama tisuća radnika u javnom sektoru, odvija se u vrijeme pritiska na javne financije i dok se Sunakova vlada priprema predstaviti proračun u srijedu.