STRAH OD ŠIRENJA ZARAZE

Invazija mladih Francuza na Španjolsku: 'Ovo je užasno, skupljaju se po noći i piju po trgovima'

27.03.2021 u 11:23

Bionic
Reading

Mladi turisti iz Francuske masovno dolaze u susjednu Španjolsku jer su restriktivne mjere puno blaže nego u njihovoj zemlji, a to kod lokalnog stanovništva izaziva strah od daljnjeg širenja koronavirusa.

“Došle smo da bismo malo udahnule zraka”, kaže mlada Francuskinja na terasi kafića u Madridu držeći u ruci času piva i otpuhujući dim cigarete. Ona i prijateljica ostat će nekoliko dana u glavnom gradu Španjolske.

Madrid je jedan od glavnih gradova Europe s najblažim restriktivnim mjerama, a toplo vrijeme čini ga dodatno atraktivnim ovih dana. Svi objekti su otvoreni za publiku osim nogometnih stadiona i drugih sportskih utakmica. Restorani i kafići smiju raditi do 23 sata pa su puni.

“Ovo je užasno, grozno…”, kaže 75-godišnja Pilar u pratnji supruga u centru grada. “Mladi se skupljaju po noći i piju”, dodaje.

Stanovnici Madrida već godinu dana nose zaštitne maske i nemoguće je vidjeti nekoga tko se ne pridržava te mjere no kafići i putovanja tijekom praznika za Uskrs tempirana su virusna bomba.

Iz pokrajine Madrida ne smije se izlaziti a niti u nju ulaziti bez opravdanog razloga poput odlaska na posao. Potrebno je imati potvrdu prilikom ulaska ili izlaska, ali to vrijedi samo u teoriji.

Tek posljednjih dana policajci na nekim kolodvorima provjeravaju putnike jer je primjetan porast dolazaka i odlazaka. Gradske vlasti se pouzdaju u poštenje i zdrav razum stanovnika no mnogi mladi putuju radi razonode. Neki nabavljaju potvrde kako bi prikrili stvarnu svrhu putovanja.

“Trebalo bi ograničiti mobilnost puno strože nego se to sada provodi. Ova situacija predstavlja veliki rizik za izbijanje novog vala epidemije”, smatra profesor Alberto Infante s madridskog Sveučilista Carlos III.

Španjolsko ministarstvo zdravstva savjetuje zatvaranje kafića u svim dijelovima zemlje gdje je u posljednja dva tjedna dijagnosticirano preko 150 inficiranih na 100.000 stanovnika.

No 17 autonomnih pokrajina samostalno provodi mjere te nemaju obvezu poslušati prijedlog.

Madrid te sjeverne pokrajine Katalonija, Baskija, Navarra i Asturija trebale bi zatvoriti kafiće prema ocjeni ministarstva zdravstva ali se protive kako ne bi ugrozile lokalno gospodarstvo. U Madridu se uz to u svibnju održavaju izvanredni regionalni izbori.

“Strani turisti dolaze ovdje radi muzeja, kazališta, kulture, pa tek onda da bi možda sjeli u kafić”, izjavio je madridski gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida.

Spor oko restrikcija otvara novi sukob između središnje lijeve vlade i lokalne desne u Madridu. Vlada premijera Sáncheza podupire strože mjere dok se Madrid protivi djelomično i zbog štete nastale tijekom nezapamćene snježne oluje u siječnju.

Izvor: Društvene mreže

Španjolska javna televizija TVE izvijestila je o “invaziji Francuza” koji “ne stoje u redovima pred muzejima” nego sjede u kafićima.

Za ulazak u Španjolsku potrebno je u zračnim i morskim lukama pokazati negativan rezultat PCR testa no režim je labaviji na cestovnim graničnim prijelazima.

Francuzi su prošlo ljeto bili najbrojniji strani turisti u Španjolskoj zbog dolazaka automobilima. Letovi iz Francuske su prilično jeftini pa im se isplati i napraviti test.

Francusko veleposlanstvo u Madridu reklo je kako Francuska ne brani svojim građanima putovanja u inozemstvo ali im preporučuje da ne izlaze iz svoje zemlje.

U Španjolskoj je u posljednja dva tjedna broj oboljelih porastao sa 134 na 138 osoba na 100.000 stanovnika. Od početka pandemije se u toj zemlji sa 47 milijuna stanovnika inficiralo njih 3,2 milijuna. Preminulo je 75.000 pacijenata.