najnovija promjena

Španjolska će davati jednu dozu cjepiva mlađima od 55 koji su preboljeli covid; Francuzi imaju sličnu politiku

26.02.2021 u 17:52

Bionic
Reading

Španjolska će davati samo jednu dozu cjepiva mlađima od 55 godina koji su bili zaraženi koronavirusom, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva u najnovijoj promjeni strategije cijepljenja

"Trajanje otpornosti na virus nakon zaraze prirodnim putem je nepoznato, ali istraživanja pokazuju da jedna doza u tih osoba pojačava imunitet", piše u uputama.

Francuska je ranije ovoga mjeseca uvela sličnu politiku, a talijanski političari razmišljaju da krenu istim putem.

Španjolska je već savjetovala ljudima iz te kategorije koji nisu imali teški oblik covida-19 da sačekaju šest mjeseci od dijagnoze prije nego što se cijepe.

Do četvrtka je cijepljeno oko 2,2 milijuna građana iz prioritetnih skupina kao što su korisnici i zaposlenici u domovima za starije, osobe starije od 80 godina i medicinsko osoblje na prvoj crti borbe s koronavirusom.

Od njih je 1.2 milijuna primilo dvije doze.

Cijepljenje je odbilo samo dva posto Španjolaca, uključujući one koji su to učinili iz medicinskih razloga.

Nakon intenzivnog trećeg vala, dvotjedna incidencija zaraženih pala je u četvrtak na 206 s gotovo 900 slučajeva na 100.000 stanovnika krajem siječnja.

Broj novozaraženih u četvrtak je porastao za 9568 na ukupno 3.18 milijuna, a umrlih za 345 na ukupno 68.468 od početka pandemije.