SEKSUALNO ZDRAVLJE

Mladi dobili priručnik 'Sex na ex'

13.07.2009 u 14:51

Bionic
Reading

Priručnik 'Sex na ex', namijenjen mladima koji žele pokrenuti društvene promjene što bi dovele do unaprijeđenija seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava mladih, predstavljen je u Informacijskom centru EU.

Ta publikacija i televizijski spot 'Roditeljstvo nije igra' dio su projekta 'Nek' se mlade pita!' Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI. Na temelju analize javne politike i prakse u Hrvatskoj te uspješnih primjera u Europi, priručnik je izradila skupina mladih stručnjaka u suradnji s CESI.

Iako živimo u društvu znanja, iz ideoloških ili vjerskih razloga znanje o reproduktivnom zdravlju se ne prenosi, a mladi se svakodnevno suočavaju s različitim problemima kao što su spolne bolesti, neželjene trudnoće, nasilje, rekao je Luka Orešković, srednjoškolac koji je sudjelovao u izradi priručnika.

Istaknuo je kako 570 tisuća mladih koji žive u Hrvatskoj imaju pravo na znanje o reproduktivnom i seksualnom zdravlju, a priručnik će im pokazati metode kako to pravo zaštititi.

Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smatra da zdravstvene službe moraju imati ključnu ulogu u tome, te da bi savjetovališta za mlade trebala biti multidisciplinarna, uključivala bi psihologe i ginekologe, a za njih ne bi trebala uputnica.

Po riječima Dunje Skoko-Poljak iz Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, dogovoreno je da će se krenuti u osnivanje radne skupine za otvaranje savjetovališta za mlade, za što su poticaj dobili i kroz peticiju CESI-ja i Mreže mladih Hrvatske s takvim zahtjevom.

TV spot 'Roditeljstvo nije igra', prikazan na promociji, upozorava na problem maloljetničkih trudnoća iz pozicije mladića koji je postao otac, s obzirom na to da se ta tema uvijek stereotipno veže uz djevojke.

Na predstavljanju priručnika, iako je bila najavljena, nije sudjelovala potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić zbog predstavljanja rebalansa proračuna u Hrvatskom saboru.