uvođenje eura

Mjenjačnicama promet drastično pao, propast će ih oko 90 posto

06.01.2023 u 09:33

Bionic
Reading

Mjenjački poslovi jedan su od sektora koje je uvođenje eura najviše pogodilo. Glavnina posla otpadala im je na zamjenu kuna u eure i obratno, a otkad smo dio eurozone – taj je segment doslovno nestao

Dokidanje kune za mnoge mjenjačnice znači propast jer obim posla više ne može pokriti troškove poslovanja, piše Novi list.

Taj je obim spao na desetinu nekadašnjeg prometa s obzirom na to da je 86 posto posla otpadalo na transakcije euro/kuna. Toliko se, u omjeru, onda procjenjuje da će mjenjačnica i ostati poslovati: tek oko 10 posto nekadašnjeg broja.

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatske narodne banke, 1.147 ovlaštenih mjenjača kojima je HNB dao odobrenje za rad. Imaju oko 3.500 poslovnica i zapošljavaju na desetke tisuća ljudi. Procjenjuje se da će od tog broja ovlaštenih mjenjača njih oko tisuću staviti ključ u bravu.

To vjerojatno znači i da će znatan broj djelatnika ostati bez posla. Dio mjenjačnica koje su, primjerice, poslovale u Rijeci već je zatvoren, a onima koje rade znatno je pao promet.

Mjenjačima je bilo unosno raditi za vrijeme turističke sezone.

Turisti koji će doći iduće ljeto će većinom donijeti euro. Njima će biti lakše, a razlika na tečaju i provizija ostaju stvar prošlosti.

Euro je službena valuta, njome se kupuje i ona ljudima treba, stoga se i zalihe dolara, švicaraca, sve se mijenja u euro i svi traže eure.

Dakle, euro je prihvaćen, i nije da se sada previše, recimo, traži neko alternativno utočište. U optjecaju ima i čeških kruna, mađarskih forinti, svakakvih valuta s mjenjačke liste, no sve je to kap u moru u odnosu na nekadašnji obim posla, tumače mjenjači koji u pravilu nerado govore o činjenici da im se djelatnost našla u vrlo nezgodnoj poziciji.

Dio njih već se lani preorijentirao na druge djelatnosti, pa se spominju kriptovalute i alternativni oblici poslovanja.