ISTRAGA HOBOTNICE

Misteriozni Barišić - veza Bandića i Sanadera?

12.01.2010 u 10:37

Bionic
Reading

Antikorupcijske istrage koje Državno odvjetništvo, Uskok i policija provode u posljednje vrijeme sve više stežu obruč oko bivšeg premijera Ive Sanadera, piše Nacional. U kontekstu mutnih poslova i isisavanja državnog novca u privatne džepove sve se češće spominje i ime bliskog Sanaderovog prijatelja Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave

Bivši šef misterioznog HDZ-ova 'Odbora za marketing' koji je čak i u vlastitoj stranci imao nadimak 'Torbar', godinama je slovio kao glavni financijer HDZ-a, a spekulira se da je sumnjivim poslovima omogućio i ilegalno i tajno bogaćenje Ive Sanadera.

Tvrdi se, navodi Nacional, da mjerodavne institucije već neko vrijeme istražuju ulogu Barišića tijekom vladavine Ive Sanadera.

Barišić godinama slovi kao jedna od glavnih Sanaderovih savjetnika za kadroviranje, pogotovo u policiji i obavještajnim službama, a u najmanje dva navrata slovio je kao glavni kandidat za ministra unutarnjih poslova.

Barišića se vezalo uz korupciju još prije dvije godine kad je otkriveno da je njegov zet Ante Despot, tada člana Uprave HEP-a, prijavljen je Uskoku zbog iznuđivanja HEP-ovih dobavljača. A u posljednje vrijeme je aktualan slučaj Barišićeve intimne prijateljice Nevenke Jurak, čija je tvrtkama Fimi-media godinama dobivala unosne poslove s državnim tvrtkama.

Barišićev uspon unutar HDZ-a započeo je 2002. kad je imenova za šefa 'Odbora za marketing'. To je tijelo bilo zaduženo za prikupljanje financijskih sredstava za parlamentarne i predsjedničke izbore, no uvijek se spekuliralo, piše Nacional, da je riječ o crnom fondu stranke u koji se novac iz državnih i privatnih tvrtki netransparentno slijeva i potom još troši u još netransparentnije svrhe.

Nakon toga je, Barišić 2003. imenovan za člana Središnjeg odbora HDZ-a. Njegovom političkom i profesionalnom usponu, navodi Nacional, nisu smetali ni neki repovi iz prošlosti: godinama se spekuliralo da je Barišić povezan s nekim sumnjivim slučajevima šverca, no ti navodi nisu nikad dokazani.

Tako, dok je na čelu tadašnje Protuobavještajne agencije (POA) bio Joško Podbevšek, Barišićevo se ime, tad je već bio šef carine, spominjalo u kontekstu afere u kojoj je iz inozemstva u Hrvatsku prošvercana velika količina bijele tehnike. Koliko je poznato, cijela afera nikad nije do kraja razjašnjena, no ubrzo nakon smjene Podbevšeka, Barišić je čak figurirao kao mogući kandidat za šefa POA-e, navodi Nacional.

Osim toga, Sanader ga je navodno barem dva puta htio imenovati ministrom unutarnjih poslova, nakon Marijana Mlinarića i nakon smjene Ivice Kirina. Neki izvori ističu, piše Nacional, da je upravo Barišić godinama bio 'oficir za vezu' između Sanadera i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića: Barišić i Bandić su, naime, susjedi – žive u istoj zgradi u Bužanovoj ulici u Zagrebu.