UZ ZAKAŠNJENJE OD 148 GODINA

Mississippi napokon službeno ukinuo ropstvo

19.02.2013 u 20:51

Bionic
Reading

Odlazak u kino može imati vrlo neočekivane posljedice. Tako je zahvaljujući jednom gledatelju filma 'Lincoln' država Mississippi napokon službeno ratificirala 13. amandman američkog ustava kojim se ukida ropstvo, i to nakon što je na snazi već gotovo 150 godina

Priča počinje u studenome prošle godine, kada je Ranjan Batra, izvanredni profesor na Medicinskom centru Sveučilišta Mississippi, pošao pogledati za Oscara nominiranu povijesnu dramu Stevena Spielberga 'Lincoln', piše lokalne novine Clarion-Ledger iz Jacksona.

Spielbergov film govori o posljednjim mjesecima života američkog predsjednika Abrahama Lincolna i njegovim naporima da 13. amandman na američki ustav prihvati Predstavnički dom.

Nakon filma Batra se pitao što se dogodilo s amandmanom jednom kad je prihvaćen. U manje od godinu dana od izglasavanja ratificiralo je ga je 27 od tadašnjih 36 američkih saveznih država. Mississippi ga je tada, uz države New Jersey, Delaware i Kentucky, odbacio, ali ga je prihvatio – 1995. godine. No Batra je uočio još jedan zanimljiv detalj: iako je amandman prihvaćen, ratifikacija je bila neslužbena, jer država Mississippi nikada nije odradila službenu papirologiju prema saveznoj upravi.

Batra je svoje zapažanje spomenuo kolegi Kenu Sullivanu, koji se prisjetio rasprave iz 1995. i uspio ući u trag dokumentaciji čak i pronaći kopiju rezolucije. 'Rezolucija je jednoglasno prošla i u Kongresu i Senatu Mississippija', rekao je predlagatelj zakona, senator Hillman Frazier. 'No dokumentacija iz neobjašnjivih razloga nikad nije dostavljena Uredu saveznog registra.'

Službena dokumentacija napokon je predana i 7. veljače 2013. država Mississippi od direktora Ureda saveznog registra dobila je obavijest da je službeno ratificirala 13. amandman – 148 godina nakon ostatka SAD-a.

'Napokon smo to napravili kako treba', zaključio je Frazier.