PREDSJEDNIK UPRAVE CROATIA AIRLINESA

Mišetić: Štrajk nije nikome u interesu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2010 16:25
  • Objavljeno 09.07.2010 u 16:25
Ivan Mišetić

Ivan Mišetić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandro Lendler

Uprava Croatia Airlinesa uvijek je otvorena za pregovore sa sindikatom i spremni smo ih nastaviti jer štrajk nije nikome u interesu, pogotovo u vrijeme turističke sezone, izjavio je predsjednik uprave hrvatske aviokompanije Ivan Mišetić nakon odluke Županijskog suda u Zagrebu koji je odbio zahtjev za zabranu štrajka

Uprava je zatražila sudsku zabranu štrajka kako bi smanjila štete koje zbog štrajka, koji je počeo jutros u šest sati, trpe i Croatia Airlines i putnici, napomenuo je Mišetić dodavši da je vodstvo kompanije nakon

odbijenice suda spremno nastaviti pregovore o zahtjevima Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ).

Sindikat nije tražio povećanje plaća koje su zbog krize još početkom godine smanjene za pet posto, no neki njegovi zahtjevi ipak bi izazvali znatan materijalni trošak Croatia Airlinesu, pa ih nismo mogli prihvatiti, pojašnjava Mišetić.

Radi se o zahtjevima koji bi rezultirali povećanjem broja dana godišnjeg odmora i smanjenjem broja radnih sati, što bi kao posljedicu značilo zapošljavanje novih radnika, a to znači i povećanje troškova. To bi, pak, bilo u suprotnosti i sa stanjem u zrakoplovnoj industriji i zahtjevom Vlade za smanjenjem troškova u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu.

Duboka kriza, pogotovo europskog civilnog zrakoplovstva, lani je kompanijama koje se bave mrežnim prijevozom putnika uzrokovala ukupne gubitke od 4,9 milijardi eura, a slični se gubici očekuju i ove godine, upozorava Mišetić.

Uprava Croatia Airlinesa stoga mora voditi računa o poslovanju tvrtke u izrazito nepovoljnim okolnostima, a dodatni je problem što bi se popuštanje zahtjevima jednog sindikata odrazilo i na ostale sindikate koji djeluju u kompaniji, a ima ih ukupno pet.

Mi smo u zadnja dva dana ukupno pet sati proveli u pregovorima sa sindikatom zajedno s ministrom prometa, mora i infrastrukture Božidarom Kalmetom i spremni smo opet otvoriti pregovore ako će to dovesti do prekida štrajka, ističe Mišetić.

SKOZ je najavio da će štrajk trajati do utorka, 13. srpnja, a Croatia Airlines procjenjuje da bi u slučaju tako dugog štrajka pretrpio štetu od 29 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi