ODLUKA ODGOĐENA ZA RUJAN

Mirko Norac zasad ostaje u zatvoru

06.06.2011 u 21:26

Bionic
Reading

Iako se molba Mirka Norca za puštanje na prijevremenu slobodu jučer našla pred Povjerenstvom za uvjetni otpust, o njoj će se očitovati u rujnu

Odlučilo je tako spomenuto povjerenstvo koje se sastalo u Kaznionici u Lipovači-Popovači, kamo je Norac premješten 2007. godine. Na poluotvorenom odjelu kaznionice služi 15-godišnju kaznu na koju je osuđen spajanjem dviju kazni: zbog ratnog zločina na području Gospića i Medačkog džepa. U zatvoru je već cijelo desetljeće, od 21. veljače 2001. godine.

Norčev odvjetnik Vlatko Nuić nije znao za odluku Povjerenstva pa čeka pismeno obrazloženje. Pretpostavlja da nisu prikupljeni svi podaci nužni da bi Povjerenstvo donijelo odluku. Kaže da to nije ništa neuobičajeno i da će pričekati rujan.

Sjednice Povjerenstva zatvorenog su tipa i održavaju se četiri puta godišnje u kaznionicama i zatvorima. U pravilu se uvjetni otpust rješava po molbi zatvorenika, iako je moguće i po prijedlogu upravitelja zatvora i tužitelja. Molba se podnosi mjesec prije sjednice Povjerenstva u kojem su predsjednik (sudac Vrhovnog suda) i četiri člana (sudac Vrhovnog suda, državni odvjetnik, sudac izvršenja te netko iz Uprave za zatvorski sustav).

U Norčevo ime molbu za uvjetni otpust podnio je odvjetnik Nuić koji kaže da je kao olakotnu okolnost naveo i osuđenike koje je Haški sud, poput Biljane Plavšić, pustio kada su stekli uvjete na prijevremenu slobodu. Da se i na Norca primijene takvi uvjeti, Nuić je tražio jer je upravo suđenje za Medački džep bio prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.

'Zašto i za njega ne vrijede olakotne okolnosti?' pita se Nuić.