NIZ NEJASNOĆA

Mirelina odvjetnica: Ministar Beroš ne govori istinu. Čekat ćemo do zadnjeg trena; u utorak idemo u Sloveniju

06.05.2022 u 17:38

Bionic
Reading

Nakon što je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije izjavio da je stručno mišljenje liječnika iz KBC-a Zagreb da je u slučaju trudnice Mirele Čavajde moguće neurokirurško liječenje njezina djeteta oboljelog od tumora ako porod prođe dobro, oglasila se Čavajdina odvjetnica Vanja Jurić, napominjući da Beroš iznosi neistine

Mireli Čavajdi, rekla je Jurić, nije u niti jednoj bolnici pružena psihološka pomoć, a upravo to je ustvrdio Beroš na presici. Također je naglasila da su nalazi Svetog Duha utvrdili da su uvjeti za pobačaj ispunjeni u cijelosti.

Tema u zakonu uopće nije može li dijete preživjeti ili ne može, rekla je odvjetnica Jurić za Dnevnik.hr, komentirajući izjavu ministra Beroša da je liječenje djeteta moguće. 'Tema je da je medicinski jasno utvrđeno da će se dijete roditi sa teškim tjelesnim oštećenjima te se u tom slučaju trudnici mora omogućiti pobačaj', rekla je Jurić.

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je izjavio da je u zakonu jasno navedeno kako je moguć prekid trudnoće i nakon 10. tjedna kada postoje indikacije na životnu ugroženost djeteta ili majke, te da se u tom slučaju u Hrvatskoj provodi taj zahvat. No, tvrdi Beroš, to nije slučaj kod Čavajde, čije nerođeno dijete, po prosudbi stručnjaka, ima šanse preživjeti nakon poroda.

Odvjetnica kaže da ministar govori o stvarima koje zakon, na koji se poziva, uopće ne uključuje.

"Zakon isključivo definira pravo trudnice da zatraži prekid trudnoće u situacijama kada postoje medicinski indicirani razlozi. Ti razlozi u ovom slučaju nesporno postoje budući da to potvrđuju tri različita nalaza tri zdravstvene ustanove u Hrvatskoj", ističe Jurić.

Ustvrdila je također da je Beroš na današnjoj konferenciji za novinare iznio dva netočna podatka.

Trudnica nije dobila psihološku pomoć i potvrđena je progresija hidrocefalusa

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Rekao je kako je Čavajda dobila psihološku pomoć u Kliničkoj bolnici Sv. Duh, što nije istina. Njoj nije ni ponuđena psihološka pomoć, a kamoli da ju je dobila. Nije ju dobila ni u bolnici Merkur, niti u Petrovoj, gdje je također radila nalaze", kaže odvjetnica.

Demantira i Beroševe riječi da nije došlo do razvoja hidrocefalusa (vodene glave) kod ploda, na temelju čega ministar razvija tezu o potencijalnom budućem zdravlju djeteta.

"To nije točno. Bolnica za ženske bolesti i porode u Petrovoj i KB Merkur u pisanim su nalazima potvrdili progresiju hidrocefalusa", rekla je Jurić.

  • +6
Zagreb: Organizacije civilnog društva uputile zahtjeve za legalan pobačaj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/

Najavila je da će prigovore na odluke prvostupanjskih bolničkih komisija podnijeti danas popodne.

"Mi ih prije nismo mogli podnijeti s obzirom da smo odluke bolnica dobili jučer kasno popodne, a odluku iz Petrove tek danas ujutro, tako da nama rokovi prije današnjeg dana nisu niti počeli teći", ističe odvjetnica.

Ministar Beroš dodatno je ovlastio KBC Zagreb za osnivanje drugostupanjske komisije, koja će odlučivati o prigovoru protiv odluka prvostupanjskih komisija zdravstvenih ustanova o zahtjevu za prekidom trudnoće.

U povjerenstvu će biti specijalisti za navedenu patologiju, općinski sudac i socijalni radnik.

Beroš: Moguće je neurokirurško liječenje Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/Pixsell

Odvjetnica Jurić najavila je da će čekati do zadnjeg trena odgovor hrvatskih institucija, ali ostaju pri odluci da u utorak idu u Sloveniju, gdje Mirela ima dogovoren pregled i prekid trudnoće.

U međuvremenu, Index je došao u posjed nalaza Kliničkog centra Ljubljana u kojem se zaključuje da se u slučaju ploda Mirele Čavajde najvjerojatnije radi o teratomu, rijetkom raku mozga koji se pojavljuje u jednom slučaju na milijun trudnoća. Prema opisu slovenskih stručnjaka na snimci se jasno vide brojne lezije i ciste koje pritišću mozak.

Prema američkoj instituciji National Center for Biotechnological Information (NCBI), vjerojatnost preživljavanja fetusa s takvom dijagnozom je mala, manja od 10 posto, a vjerojatnost lošeg ishoda i komplikacija velika, čak i za majke kojima, zbog čestog rasta tumora, a time i glave fetusa koja je u toj dobi elastična, u većini slučajeva treba carski rez, piše Index.

Beroš: U ovom trenutku ne znamo o čemu se radi Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/Pixsell