pitanje pobačaja

[VIDEO] Beroš o slučaju Čavajda: Razgovarao sam sa stručnjacima, misle da dijete ima šanse preživjeti

06.05.2022 u 12:56

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu o slučaju Mirele Čavajde

'Teško je naći prave riječi i za zdravstveno stanje i sve što čeka gospođu. Krenut ću od komunikacije – ona mora biti primjerena, empatična i stručna. Ne znam kako je bilo u ovom slučaju', rekao je Beroš na početku.

Istaknuo je da ne može reći je li bilo pogrešnog postupanja s obzirom na to da se radi o četiri bolnice.

'Uputio sam dopis još ranije da se liječnici adekvatno odnose prema bolesnicima. Zatražio sam očitovanje svih zdravstvenih ustanova i vidjet ćemo postoje li elementi za inspekciju', rekao je.

'Kad je riječ o mjerama za ostvarivanje prava na odlučivanju o rađanju djece, u Zakonu se jasno navodi da je moguć prekid trudnoće i nakon 10. tjedna kad postoje specifični medicinski uvjeti – životna ugroženost majke ili čeda. Kad postoji takva patologija u trudnoći, u Hrvatskoj se može i mora provesti takav zahvat', rekao je Beroš.

'U ovom trenutku osim što znamo da je tvorba na glavi djeteta, ne znamo o čemu se radi, je li to maligni ili benigni tumor, možda krvarenje. Zato sam i ja gledao drugostupanjsku komisiju koja je formirana u Petrovoj. Prije godinu dana bio je sličan slučaj u Rijeci, kad su gospođu uputili u Sloveniju. To je neprihvatljivo i Ministarstvo je reagiralo, donijeli smo ovlaštenje drugostupanjske komisije koja bi rješavalo sve dvojbene slučajeve', kazao je.

Beroš: U ovom trenutku ne znamo o čemu se radi Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/Pixsell

'Razgovarajući s kolegama ginekolozima, očekivao sam da će stići upit drugostupanjskoj komisiji od strane odvjetnice ili gospođe, ali dosad on nije došao. Naložio sam, s obzirom na to da su prvostupanjske komisije dobile dokumentaciju, da se odrede najrelevantnije stvari te postoje li terapijske opcije', rekao je.

'Ravnatelj KBC-a Zagreb informirao me da je komisija od sedam članova sagledala medicinsku dokumentaciju i utvrdila da je u takvom slučaju moguće neurokirurško liječenje ako porod prođe dobro', kazao je. 'Tek nakon što se sazna kakva je bolest u pitanju, mogu se poduzeti daljnji koraci. Stručni stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete. Naravno da nitko ne garantira uspjeh liječenja. Njihov stručni stav je da bi trebalo pokušati liječiti dijete i svi liječnici na svijetu koji su položili Hipokratovu zakletvu moraju tako razmišljati', rekao je.

Beroš: Moguće je neurokirurško liječenje Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/Pixsell

'Kad ne dođe do razvoja mozga u plodu, potreban je prekid trudnoće jer je to nespojivo sa životom. Osnovni prijepor na svim prvostupanjskim komisijama je to da nisu bili sigurni je to li spojivo sa životom ili nije. Stručno mišljenje je da je spojivo', kazao je Beroš.

'Teško mi je zamisliti nakon takvog mišljenja kako bi netko išao raditi nešto što se sada ni ne usudim govoriti', rekao je Beroš.

'Većina ginekologa s kojima sam razgovarao misle da bi dijete preživjelo', poručio je. Na pitanje o dvojbi oko toga hoće li dijete preživjeti ili neće, Beroš je izjavio kako je neurokirurg ustvrdio da će dijete preživjeti.

Nije bilo neprimjerenog postupanja prema gospođi Čavajda, odgovorio je Beroš i izjavio da se ona trebala obratiti direktno njemu.

Kako to da liječnici prvo spominju Sloveniju, pitali su Beroša. 'Užas. Nije mi apsolutno jasno kako je to moguće. Nije mi jasno da liječnici spominju Sloveniju. Jučer sam rekao da doživljavam kao svoj poraz to ako žena mora u drugu državu ostvariti svoje pravo koje ima u Hrvatskoj', rekao je Beroš.

Na pitanje kako bi se osjećao da se ovo događa njegovoj kćeri, rekao je: 'Užas, ali pokušao bih institucionalno vidjeti što se događa. Što sam i napravio.'

Kazao je da će, ako je došlo do loše komunikacije, inspekcija provjeriti sve to.

'Nitko živ u Hrvatskoj ne razmišlja o daljnjoj restrikciji prekida trudnoće. Naš zakon nije restriktivan, nije među najliberalnijima, ali nije ni restriktivan. I po tom pitanju se ništa neće događati. Neće biti daljnjih liberalizacija, ali ni restrikcija. Prava se mogu konzumirati. Ako bolnice imaju liječnike s prizivom savjesti, moraju omogućiti da se konzumira to pravo na prekid trudnoće', kazao je Beroš.