BURNO NA SJEDNICI MIP-A

Tomislavu Sauchi skinut imunitet, SDP-ovci protiv: Nećemo DORH-u držati ljestve!

13.04.2017 u 11:00

Bionic
Reading

S pet glasova za i tri protiv, saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo izglasalo je skidanje imuniteta nezavisnom saborskom zastupniku Tomislavu Sauchi, kojeg DORH istražuje u aferi 'dnevnice'. Oporbeni SDP te Ivan Pernar glasali su protiv

Već na početku sjednice predsjednik MIP-a Žarko Tušek objasnio je kako je DORH zatražio odobrenje za pokretanje kaznenog protiv Sauche. 'Radi se o proširenju istrage, dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i dva kaznena djela krivotvorenja službene isprave', kazao je Tušek.

Pojasnio je da se za svako novo kazneno djelo mora skidati imunitet. 'Molim da ne politiziramo stvari i omogućimo da DORH dalje može raditi posao', rekao je Tušek.

Neke stvari kao SDP trebamo reći, poručio je Darko Parić podsjetivši kako je SDP uvijek bespogovorno dizao ruke za skidanje imuniteta.

Dodao je kako je Saucha ekspresno završio u pritvoru nakon prvog skidanja imuniteta. 'No poslije se dogodilo nešto, da se privatnom istragom došlo do fakata koji su pokazali nešto drugo. Nezavisnim grafološkim vještačenjem pokazani su oprečni nalazi', rekao je Parić.

Sada je došao novi zahtjev. 'Sada je osumnjičen zajedno s tajnicom. Mi smo stekli dojam da kolega Saucha nema nepristran odnos od istražnih tijela prema sebi. Zato nećemo podržati zahtjev za skidanje imuniteta. Tražimo da DORH i Uskok završe radnje po prvom zahtjevu, odnosno da dignu optužnicu ili ne, a onda smo voljni razgovarati o daljnjem tijeku', rekao je Parić.

Cijelu zemlju potresa ozbiljna situacija, a DORH se time ne bavi, rekao je pak Ivan Pernar. 'Čovjek koji je prevario državu za 16 milijardi kuna, njemu se ništa ne događa. Vidimo da je i Cvitan tajio da mu sin radi u Konzumu. Ali stavlja nam se na stol slučaj Tomislava Sauche koji je navodno rekao nekoj ženi da joj se isplati za dodatni rad, bez ikakvih dokaza, i to na temelju rekla-kazala', rekao je Pernar.

Pozitivno je samo to što se ovaj put ne traži pritvor, poručio je Pernar. Kaže da se ovim optužbama za bagatelno djelo skreće pozornost s ozbiljnijih stvari.

'Protiv Sauche se vodi kaznena istraga, mi smo mu skinuli imunitet prije dva mjeseca, nemamo nikakve rezultate osim da je još jedna gospođa osumnjičena, gospođa koja je do prije mjesec dana sjedila pred uredom premijera. Da se istraga nije provodila navrat-nanos, onda bismo imali sjednicu na kojoj je sve obuhvaćeno', rekao je SDP-ov Gordan Maras.

Kazao je kako SDP želi vidjeti je li DORH spreman nakon dva mjeseca privesti istragu kraju i pokazati neke rezultate. 'Želimo da DORH nakon što je ekspresno pritvorio Sauchu u roku od tri dana, a nakon toga su isplivali novi dokazi, želimo da pokaže odgovore nakon dva mjeseca. Ne trebamo djelovati poput urudžbenog ureda', rekao je Maras.

U Sauchinu je interesu da se istraga okonča i da pokuša dokazati svoju nevinost, poručio je HDZ-ov Tomislav Klarić. 'Nije u redu da mi ispitujemo rad nadležnih tijela u ovoj fazi', rekao je Klarić podsjetivši pritom i na primjer Berislava Rončevića, kojem je skinut imunitet i protiv njega se vodio postupak, a na kraju je oslobođen.

MIP ne smijemo pretvoriti u sudište niti mjesto gdje će se procjenjivati rad DORH-a, poručio je HDZ-ov Damir Felak. Podsjetio je da su se DORH-ovi zahtjevi dosad odobravali. 'Podržavam SDP da DORH treba odrađivati svoj posao što promptnije, ali ne možemo mi određivati kako će raditi', rekao je Felak.

'Nije mi namjera insinuirati krivnju kolege Sauche. Podržavam da bi DORH ubuduće trebao objediniti sve, nije ni meni normalno da se svako malo sastajemo zbog jedne stranice više. Ali podržat ću skidanje imuniteta', rekao je HDZ-ov Josip Križanić.

Dosadašnja praksa dobra je praksa i ne treba je mijenjati, poručio je Mostov Miroslav Šimić. 'Ako ćemo mijenjati, onda ćemo raspravljati je li netko kriv ili nije. Ne smijemo se pretvoriti u sudnicu', rekao je Šimić dodavši kako ga čudi da se uopće pojavila inicijativa da se odbije zahtjev DORH-a. Kazao je da će podržati skidanje imuniteta Sauchi.

Iako nije član MIP-a, za riječ se javio i SDP-ov Arsen Bauk. 'Ova odluka danas neće biti donesena jednoglasno i bit će preglasavanja. Zastupnici vladajuće većine će preglasati zastupnike oporbe. Stoga, dosadašnje prakse više nema', rekao je Bauk.

Pobrojao je sve zastupnike kojima je od 2012. skinut imunitet. 'Gospodinu Pernaru i Cujelu sada ne bih skinuo imunitet. Ovo više nije pitanje odnosa prema Sauchi, nego našeg odnosa prema DORH-u. To što je bilo sa Sauchom smanjuje naše povjerenje u Državno odvjetništvo', kazao je Bauk.

'Nismo uvjereni da će kolega Saucha imati jednak tretman pred istražnim tijelima sada i onda kada ne bude više u političkim tijelima. Nećemo držati ljestve DORH-u da popravlja svoje greške u slučaju Saucha', rekao je Bauk.

'Ovdje ne raspravljamo o stavu SDP-a prema radu DORH-a, nego o slučaju skidanja imuniteta Sauchi', rekao je Klarić. Složio se da u slučaju Saucha 'postoje neke indicije o postupanju DORH-a'.

Skloniji sam tome da ne mijenjamo praksu, poručio je na kraju predsjednik MIP-a Žarko Tušek. 'Smatram da će nam trebati puno veća razina poštovanja demokratskih standarda i poštovanja jedni drugih da bismo mijenjali praksu', rekao je Tušek.

Mislim da nas ova dosadašnja praksa štiti od sebe samih, dodao je Tušek.

'Ne možemo reći da ne postoji osnova sumnje za ono što je Cvitan sve rekao u ovom zahtjevu', rekao je Tušek. 'Mislim da bismo danas jednoglasno trebali donijeti odluku', rekao je Tušek.

Bauk je predložio sastanak klubova zastupnika na kojem bi se dogovorila drugačija praksa. Tražio je i da se u tom slučaju glasanje dogodi do srijede.

'Neću uvažiti vaš prijedlog jer bismo se onda uvukli u političku debatu koju vi vodite prema DORH-u', rekao je Tušek. No to, dodao je, ne znači da ne može doći do dijaloga između predsjednika klubova.

Na kraju sjednice Tomislavu Sauchi skinut je imunitet s pet glasova za i tri protiv.

Bauk: Ne želimo ništa sakriti

Ima li Dinko Cvitan povjerenje SDP-a, upitali su nakon sjednice MIP-a novinari SDP-ovog Arsena Bauka. 'To vam ne mogu trenutno reći', rekao je Bauk.

Upitan želi li možda SDP ovakvim glasanjem i inicijativom nešto prikriti, Bauk je kazao: 'To vam je vrlo neobjektivna teza. S ovom inicijativom sam upoznao MIP početkom trećeg mjeseca. Tada nismo znali ni za koga će doći sljedeći zahtjev, niti što će u njemu pisati, ni iz koje će biti stranke. Vidjet ćete kod sljedećeg slučaja.'

Na pitanje hoće li možda SDP zbog rada DORH-a pokrenuti istražno povjerenstvo, Bauk je kazao: 'U ovom trenutku nismo razmatrali tu mogućnost, a možda vam je ideja dobra.'

Mostov Šimić ponovio je kako inicijativu SDP-a smatra neozbiljnom. 'MIP nije sud. Dovest ćemo se u situaciju da ćemo procjenjivati ima li dovoljno dokaza da bi se nekome od zastupnika skine imunitet. To bi dovelo do kaosa', rekao je Šimić.

Podsjetimo, nakon što mu je već prije dva mjeseca skinut imunitet kako bi se protiv njega mogao voditi kazneni postupak, Državno odvjetništvo ovaj tjedan zatražilo je ponovno skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi. DORH je zatražio odobrenje za vođenje kaznenog postupka zbog još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave, u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala njegova bivša tajnica u kabinetu bivšeg premijera Zorana Milanovića, Sandra Zeljko.

SDP je jučer najavio da će glasati protiv skidanja imuniteta, dok se ne pokaže da je prvi zahtjev DORH-a bio opravdan. 'Mi smo na početku s velikim povjerenjem prema DORH-u krenuli u to da se skine imunitet za Sauchu da DORH može neometano obaviti taj posao. Činjenica je da je, iz svega što možemo vidjeti, bilo dosta propusta. Ako se pokaže da je prvi slučaj bio opravdan, odnosno ako se podigne optužnica iz prvog slučaja, mi ćemo glasati za skidanje imuniteta. No dok se ne pokaže da je temeljem prvog zahtjeva DORH postupio opravdano, ne možemo podržati skidanje imuniteta', kazao je jučer šef SDP-a Davor Bernardić.

Naime, praksa je MIP-a ta da se u slučaju zahtjeva DORH-a imunitet gotovo uvijek skida, no SDP tu praksu želi izmijeniti upravo zbog slučaja Saucha. Iako su prvi zahtjev DORH-a izglasali bez prigovora, pokazalo se da se priča s lažiranjem putnih naloga nastavila i nakon što je Tomislav Saucha otišao iz vlade. Dapače, praksa se nastavila i u aktualnoj Vladi premijera Andreja Plenkovića.