sigurnosna uzbuna

Ministrica za Sjevernu Irsku: Nema poveznice između Brexita i eksplozija u Londonberryju

21.01.2019 u 20:05

Bionic
Reading

Britanska ministrica za Sjevernu Irsku Karen Bradley rekla je u ponedjeljak kako nema poveznice između nedavne eksplozije i sigurnosnih uzbuna u Londonberryju i rasprave o Brexitu koja traje u britanskom parlamentu

"Nitko ne bi tražiti bilo kakvu poveznicu između onog što se dogodilo u subotu navečer i bilo koje rasprave koje se održavaju ovdje ili s našim prijateljima u Europi", poručila je Bradley parlamentu.

"Ovo su zavjere i aktivnosti na kojima su ti ljudi radili i pokušali ih izvesti već dugo, dugo godina i moramo biti jasni da one nisu dobrodošle... to nema apsolutno nikakve veze s Brexitom", dodala je.

U subotu je u sjevernoirskom gradu Londonberryju ispred suda eksplodirala automobil-bomba, a u ponedjeljak je lokalna policija objavila sigurnosno upozorenje zbog nekoliko otetih i napuštenih vozila, nakon čega je na jednom od njih izvela kontroliranu eksploziju.

U isto vrijeme britanski parlament raspravlja o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, a jedno od najspornijih pitanja je budućnost granice između Republike Irske koja ostaje, te Sjeverne Irske koja napušta Europsku uniju.

Granica između dviju Irski otvorena je 1998. nakon sklapanja mirovnog Sporazuma na Veliki petak kojim su okončani trideset godina dugi sukobi, a policija nakon eksplozije u subotu istražuje je li u taj napad umiješana militantna skupina Nova IRA, jedna od rijetkih skupina koje su se protivile sklapanju tog dogovora i čiji su pripadnici posljednjih nekoliko godina pribjegavali povremenim napadima.