pitanje backstopa

Britanska vlada spremna popustiti zastupnicima oko Brexita?

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 10.01.2019 08:10
  • Objavljeno 09.01.2019 u 22:11
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Britanska vlada objavila je u srijedu da će poduprijeti izmjenu svoga plana za Brexit koji parlamentu daje priliku da glasa protiv aktivacije nepopularnog backstopa (irskog zaštitnog mehanizma) osmišljenog kako bi se izbjegla tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske.

Britanski parlament raspravlja o tome treba li odobriti sporazum o Brexitu između premijerke Therese May i EU-a, ključnoj odluci koja bi postupak izlaza mogla pretvoriti u kaos ako se dogovor odbije.

Ministar za Brexit Stephen Barclay rekao je da će vlada poduprijeti predloženu izmjenu koja zastupnicima daje veću ulogu u kasnijim fazama razdruživanja.

Bude li prihvaćena na glasanju zakazanom za 15. siječnja, izmjena će značiti da parlament može odbiti backstop, dio sporazuma s EU-om koji bi sačuvao režim slobodne trgovine između Irske i Sjeverne Irske ako Britanija i Unija do prosinca 2020. ne usuglase opći trgovinski sporazum.

Protiv backstopa su euroskeptici i sjevernoirska stranka koja podupire May, smatrajući da se radi o zamci kako bi zemlja ostala pod utjecajem EU-a ili kako bi se zabio klin između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako bi izmjena dala na važnosti parlamentu, ona ne bi ukinula međunarodnu obvezu Britanije da izbjegne tvrdu granicu u Sjevernoj Irskoj.

Kao takva, izmjena ima uglavnom politički značaj, dajući Britaniji jasan mandat da traži alternativne dogovore za backstop, kao što su tehnološka carinska rješenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!