pokloni za siromašne

Ministrica Murganić oglasila se o skandalu u vrtiću: Optužbe su pretenciozne!

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 07.12.2017 12:07
  • Objavljeno 07.12.2017 u 10:49
Ministrica Nada Murganić

Ministrica Nada Murganić

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku oglasilo o skandalu vezanom uz podjelu poklona u privatnom katoličkom dječjem vrtiću

Skandal je u četvrtak otkrila ekipa NoveTV koja je snimila sporne poklon pakete u privatnom katoličkom vrtiću Blažena Hozana. Ministarstvo tvrdi kako su djeci podijeljeni pokloni koje je pripremio spomenuti dječji vrtić, a ne oni.

Priopćenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prenosimo u cijelosti:

  • +13
  • +10

Sjednica Vlade RH

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Fonda europske pomoći za najpotrebitije dodjeljuju se putem javnih natječaja na koje se mogu prijaviti ustanove, civilni sektor, jedinice lokalne i područne (regionalne samouprave) te drugi prihvatljivi prijavitelji koji kroz svoje projekte usmjeravaju sredstva prema različitim ciljanim skupinama.

Vezano uz sredstva iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u tekućoj godini raspisalo natječaje na koje se prijavljuju isključivo registrirane humanitarne organizacije koje će najranjivijim skupinama društva raspoređivati hranu i ostalu materijalnu pomoć.

U tijeku je i Natječaj kroz koji se sufinancira školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva. U svrhu upravljanja sredstvima iz navedenih fondova, Ministarstvo kroz tehničku pomoć raspolaže sredstvima koja se koriste za promoviranje programa, oglašavanje u javnim medijima i osiguravanje vidljivosti obvezatno prema unaprijed određenim pravilima provođenja svih fondova Europske unije.

Sredstva namijenjena u ovu svrhu ne mogu se potrošiti u druge namjene. Poziv predstavnicima Ministarstva da se pridruže proslavi blagdana Sv. Nikole u Javnoj ustanovi dječjem vrtiću Blažena Hozana, iskorišten je kako bi se sredstva namijenjena promociji ovih fondova iskoristila na način da se, umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, potrebitim obiteljima uruče slatkiši, školski pribor i higijenske potrepštine za njihove najmlađe članove.

Poštujući načela Fonda europske pomoći za najpotrebitije o nediskriminiranju i stvaranju razlike među djecom prigodni materijali uručeni su djelatnicima dječjeg vrtića kako bi ih oni raspodijelili najpotrebitijim obiteljima. Svim polaznicima dječjeg vrtića podijeljeni su darovi koje je za njih pripremio dječji vrtić, a ne Ministarstvo.

Dječji vrtić Blažena Hozana je javna ustanova koja usluge pruža temeljem ugovora o sufinanciranju s Gradom Zagrebom te ga polaze djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a cijena je utvrđena prema prihodovnom cenzusu roditelja. Određeni broj djece vrtić pohađa besplatno.

Jedna pozitivna gesta Ministarstva i pokušaj da se sredstva namijenjena isključivo promociji ovih programa iskoriste tamo gdje je to najpotrebnije, u konačnici je pogrešno dovela do negativnog publiciteta i pretenciozne tvrdnje o trošenju sredstava namijenjenih najpotrebitijim skupinama društva na djecu čiji roditelji nisu slabijeg imovinskog stanja.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!