centri za socijalnu skrb

Ministrica Bedeković u Vukovaru: Stižu prolazni detektori i ručni detektori metala

20.09.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je u petak u Vukovaru da je cilj Ministarstva radnicima u sustavu socijalne skrbi omogućiti sigurnost i uvesti fizičku i tehničku zaštitu u sve Centre za socijalnu skrb, kako bi što profesionalnije obavljali svoj posao.

Zbog sagledavanja stanja u centrima socijalne skrbi i ustanovama iz sustava socijalne skrbi kao i utvrđivanja materijalnih, kadrovskih i drugih uvjeta, ministrica Bedeković danas boravi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je razgovarala i s gradonačelnikom Ivanom Penavom.

'Ovdje sam i zbog razgovara o finaliziranju uvođenja fizičke i tehničke zaštite u sve Centre za socijalnu skrbi i njihove podružnice', rekla je Bedeković nakon zatvorenog sastanka s vukovarskim gradonačelnikom.

Dodala je da se fizička zaštita odnosi na proširenje ovlasti zaštitarskih službi u centrima za socijalnu skrb, a tehnička zaštita na uvođenje detektora metala, i prolaznih i ručnih detektora, da bi se prevenirali događaji poput nedavnih u Centru za socijalnu skrb u Đakovu.

Potvrdila je da je rok za uvođenje detektora u centre za socijalnu skrbi njihove podružnice konac rujna, s tim da eventualno kašnjenje od dan ili dva u pojedini centrima može izazvati postupak javne nabave.

Bedeković je pojasnila da će se prolazni detektori (vrata) postavljati u onim ustanovama koje za to imaju uvjete dakle gdje to omogućava sama građevina, dok će ostali dobiti ručne detektore.

'Cilj nam je osigurati radnicima u sustavu socijalne skrbi sigurnost kako bi što profesionalnije obavljali svoj posao', naglasila je.

  • +5
Vesna Bedeković Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Ministrica Bedeković rekla je da je s vukovarskim gradonačelnikom Penavom razgovarala i o potrebi tješnje suradnja ministarstva s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, te međuresorne suradnje kako bi se stvorili kvalitetni uvjeti za rad, ali i preveniralo moguća rizična ponašanja.

Razgovarali su i o oblikovanju projekata za povlačenje što više sredstava iz fondova EU za proširenje mreže socijalnih usluga u zajednici 's krajnjim ciljem zadovoljstva i kvalitetne usluge sugrađanima koji su u potrebi', dodala je.

Na novinarsko pitanje o planovima za eventualno pooštravanje zakona prema obiteljskim nasilnicima, Bedeković je podsjetila da je u tijeku izmjena tri zakona iz domene kaznenog prava kao i da će se i nadalje raditi na osnaživanju nulte točke tolerancije na nasilje osobito nad ženama i obiteljsko nasilje, nasilje prema djeci kao i svim ranjivim skupinama.

'Poduzet ćemo i različite konkretne mjere u praksi kako bi senzibilizirali javnost za tu problematiku', istaknula je Bedeković te podsjetila da još šest hrvatskih županija nemaju tzv. sigurne kuće, odnosno skloništa za žene žrtve nasilja, te da će do nove godine u tim županijama one biti osigurane.

Bedeković je u Vukovaru i odala počast žrtvama srpske agresije tijekom Domovnskog rata, kod Spomen-obilježja ubijenima na Ovčari.

Tijekom dana, najavljeno je, ministrica Bedeković razgovarat će i s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem.