dopis

Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće financirati povećanu upisnu kvotu zagrebačkom Ekonomskom fakultetu

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2019 15:43
  • Objavljeno 10.07.2019 u 15:43
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) uputilo je dopis Sveučilištu u Zagrebu i Ekonomskom fakultetu u kojemu ističe da tom fakultetu ne odobrava financiranje povećane upisne kvote za sljedeću akademsku godinu

Ministarstvo ističe da je upisna kvota u 2018./2019. na integriranim sveučilišnim studijima poslovne ekonomije iznosi 805 studenata, te ekonomije 75 studenata, a na tri stručna preddiplomska studija poslovne ekonomije: trgovini, računovodstvu i turizmu po 50 studenata.

Ministarstvo ističe da bi povećanje upisne kvote ugrozilo kvalitetu studiranja, te da bi prema analizama potreba tržišta rada broj upisanih studenata ekonomiji i poslovnoj ekonomiji trebalo smanjiti, a ne povećati.

Također, Ministarstvo znanosti i obrazovanja podsjeća na Vladinu odluku o financiranju javnih visokih učilišta do 2021/2011. godine koja propisuje se da su uvećanja sredstava potrebnih za subvenciju participacije u troškovima studija i sufinanciranje materijalnih troškova moguća samo na studijskim programima za koje postoji potreba na tržištu rada, odnosno gdje nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ima najviše 30 posto od broja diplomiranih u prethodnoj godini.

S obzirom da ste javno financirano visoko učilište, Vaša odgovornost je tim veća, a posljedice Vaših odluka imaju utjecaj na budućnost hrvatskog društva i gospodarstva u cjelini, ističe se u dopisu.

Senat Sveučilišta u Zagrebu odobrio je 19. ožujka zagrebačkom Ekonomskom fakultetu upis 2.545 studenata, dok je godinu prije na tom fakultetu bilo odobreno 1.610 mjesta.

U dopisu se ističe da je Ministarstvo 19. lipnja zaprimilo očitovanje Ekonomskog fakulteta o povećanju upisne kvote, u kojem Fakultet navodi kako je ta visokoškolska ustanova u akademskoj godini 2015./2016. započeo s izvođenjem integriranih studija te da, u skladu s izdanim potvrdama Ministarstva znanosti i obrazovanja, od akademske godine 2019./2020. ne upisuje studente na diplomske sveučilišne studije.

Također navode da je upisna kvota Fakulteta preraspodijeljena s upisnih kvota diplomskih sveučilišnih studija na druge studijske programe koje Fakultet izvodi te kako je ukupna upisna kvota u odnosu na akademsku godinu 2018./2019. smanjena za 50 studenata. Ministarstvo podsjeća i na zajednički sastanak od 3. srpnja s dekanom, prodekanom za studente i nastavu, tajnicom Fakulteta i predstavnikom Studentskog zbora Fakulteta.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja napominje da će zbog spajanja studija u integrirani studij ove godine studenti integriranog studija prvi puta upisati petu godinu studija, odnosno godinu koja je prije bila zaseban diplomski studij, pa se kvote za diplomski studij ne mogu pribrojiti kvoti za preddiplomski studij jer diplomski studij u integriranom izvođenju studenti koji završavaju petu godinu upisuju automatski. Povećanje kvote na preddiplomskom studiju stoga znači povećanje broja studenata i na višim godinama odnosno povećanje broja studenata koji završavaju studij, zaključuje se u dopisu Ministarstva Ekonomskom fakultetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!