upisne kvote

Na Ekonomiju žele upisati 60 posto više studenata

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2019 09:41
  • Objavljeno 08.05.2019 u 09:41
Ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U novu akademsku godinu Sveučilište u Zagrebu planira upisati 14.143 nova studenta, što je u odnosu na tekuću godinu povećanje od 1171 upisnog mjesta. U službeno objavljenoj listi upisnih kvota u prvu godinu studija, vidljiv je značajan porast kvote na Ekonomskom fakultetu, piše u srijedu Jutarnji list

Dok su lani primali 1610 studenta u prvu godinu studija, u novu akademsku godinu, pokazuje lista koju je prihvatio Senat Sveučilišta, moći će ih primiti 2545, odnosno 935 studenata više. Ispada da je riječ o ekstremnom rastu od oko 60 posto, netipičnom za bilo koji fakultet, zbog čega se mijenja i struktura upisnih kvota po znanstvenim područjima, navodi dnevnik.

Najveće sveučilište u državi također, pokazuje tablica, spremno je od akademske godine 2019./2020. obrazovati više od 6000 budućih stručnjaka iz društvenih znanosti (porast od 1043 mjesta u odnosu na lani), oko 3400 stručnjaka tehničkih znanosti (porast od samo 75 mjesta u odnosu na lani), nešto više od 800 stručnjaka iz biomedicine i zdravstva (pad sedam mjesta) ili pak oko 760 budućih prirodnjaka. Ako država uporno naglašava trend jačanja STEM područja, otkud toliki porast u društvenim područjima, konkretno ekonomiji, pita Jutarnji list.

Ističu da u upravi Ekonomskog fakulteta nude objašnjenje kako je riječ o pogrešnom interpretiranju: ne povećavaju, tvrde, upisnu kvotu, nego je samo riječ o preraspodjeli mjesta.

'Ekonomski fakultet od akademske godine 2015./2016. počeo je izvoditi integrirane preddiplomske i diplomske sveučilišne studije i u skladu s izdanim potvrdama Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 2019./2020. fakultet ne upisuje studente na diplomske sveučilišne studije. Odlukama o upisnim kvotama za iduću godinu, ukupna upisna kvota Ekonomskog preraspodijeljena je s upisnih kvota na diplomskim sveučilišnim studijima na studijske programe koje izvodi fakultet', stoji u obrazloženju dekana Ekonomskog fakulteta Jurice Pavičića.

Takvo objašnjenje nije se svidjelo ministrici znanosti Blaženki Divjak, navodi Jutarnji list.

'Sveučilište je donijelo ovu odluku bez ikakvih konzultacija s Ministarstvom. Posebno ističemo da nije opravdano ovakvo povećanje kvote, a u skladu s Odlukom Vlade o programskom financiranju visokih učilišta.

Ako se to neće opravdati, dodatna se mjesta neće moći financirati iz državnog proračuna. Stoga tražim da se ne zlorabi autonomija sveučilišta, nego da se odgovorno odnosimo prema potrebama gospodarstva i sredstvima poreznih obveznika', kaže ministrica.

Kako pokazuju upisne kvote Ekonomskog, od 2545 upisnih mjesta, 1570 je za redovne studente, a 950 za izvanredne. Primaju usto 25 stranih studenata i isto toliko Hrvata izvan RH. Raste im, među ostalim, broj mjesta i na studijima bez prefiksa integrirani: planiraju upisati 795 studenata na preddiplomski stručni studij Poslovna ekonomija, što je 525 mjesta više no lani.

Tu stavku upućeni objašnjavaju planom privlačenja većeg broja studenata koji se, u slučaju manje kvote na javnom fakultetu, okreću upisu na privatne studije ekonomije, piše Jutarnji list. Dodaju kako je dio njihovih sugovornika sa Sveučilišta uvjeren da novom kvotom Ekonomski fakultet otvara prostor za naplatu većeg broja školarina i da je riječ o udaru na privatne studije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!