slučaj matijanić

Ministarstvo zdravstva žestoko odgovorilo HND-u: Ne prihvaćamo iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica

26.08.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva poručilo je kako poštuje i uvažava pravo osoba i institucija na drugačije viđenje istog događaja i kritiku stručnog mišljenja vezano za tijek bolesti i smrt novinara Matijanića, ali ne prihvaća iskrivljavanje očiglednih i dokazivih činjenica

Ministarstvo je u petak također "najoštrije odbacilo stavljanje cijelog slučaja i postupanja djelatnika zdravstvenog sustava u kontekst političkih igara pojedinih stranačkih opcija, koje možemo čuti proteklih dana".

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je ranije u petak smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša ocjenjujući skandaloznim i sramotnim njegovo ponašanje, kao i rad i rezultate povjerenstva koje je istraživalo okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare izjavio je kako je "'Matijanić po drugi put u vrlo kratkom vremenu ubijen od države i ovog sustava''.

Ministarstvo je poručilo kako je obavilo svoj posao iz zakonom propisanih nadležnosti na valjan način u primjerenom roku, omogućivši javnosti uvid u bitne činjenice vezane uz taj slučaj te je nalaze i mišljenja stručnog povjerenstva predstavilo na primjeren način.

Podsjetilo je kako je na konferenciji za medije prije dva dana predstavilo cjelovito izvješće o smrti Matijanića, a medijima osiguralo izravan razgovor sa svim članovima stručnog povjerenstva i čelnicima svih zdravstvenih ustanova koje su bile uključene u kontakt, liječenje i zdravstveno zbrinjavanje pokojnog Matijanića.

  • +32
Posljednji ispraćaj Vladimira Matijanića na groblju Lovrinac Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic

Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu je, kao što i sam naziv sugerira, ističe Ministarstvo, neovisno tijelo koje obavlja nadzor u slučajevima kada okolnosti zahtijevaju dodatne izvide i prikupljanje informacija radi rasvjetljavanja pojedinih događaja u zdravstvenom sustavu.

Tako je i u slučaju smrti Matijanića u Splitu Ministarstvo zdravstva zatražilo provođenje inspekcijskog nadzora u zdravstvenim ustanovama koje su bile uključene u slučaj.

Ministarstvo je navelo kako je tijekom nadzora bilo "izloženo stalnim upitima i pritiscima pojedinih novinara i medija da se javno obznane imena članova inspekcijskog tima i stručnog povjerenstva", što je i omogućilo po završetku poslova radi osiguranja optimalnih uvjeta za provedbu nadzora i zaštite od utjecaja.

Također je istaknulo i kako je u skladu s ovlastima i dužnostima zatražilo provođenje zdravstveno-inspekcijskog nadzora, no nema utjecaja na njegov tijek, ocjene liječnika i daljnja postupanja nadležnih tijela, u ovom slučaju Hrvatske liječničke komore i Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Samostalni sektor predmetnu dokumentaciju uputio je i Hrvatskoj komori medicinskih sestara, dodalo je Ministarstvo.

Konferencija za medije povodom smrti Vladimira Matijanića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač / CROPIX