'SVE JE BILO TRANSPARENTNO'

Ministarstvo zdravstva oglasilo se o poslu s Beroševim poznanikom: Plaćena je samo jedna stavka od 196 tisuća kuna

16.04.2021 u 09:02

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva poručilo je u petak da se proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske

Ministarstvo zdravstva time je reagiralo na, kako navode, niz medijskih objava o netransparentnosti i pogodovanju određenim dobavljačima koji su angažirani u izradi platforme CijepiSe, ocijenivši te napise tendencioznim.

'Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave. Komponente platforme CijepiSe naručene su iz stavke adaptivnih sati u sklopu postojećih ugovora', navodi se u priopćenju.

Napominjući da se platforma CijepiSe sastoji od većeg broja komponenti koje se stalno prilagođavaju situaciji s epidemijom, Ministarstvo zdravstva ističe i da se vrijednost tog projekta može izraziti na razini procjene od 4,467.515.63 kuna s uključenim PDV-om.

Od toga, stavka u iznosu od 196.000 kuna koja je ugovorena s tvrtkom Cuspis do sada je jedina realizirana i plaćena, a odnosi se na web stranicu cijepise.zdravlje.hr, integriranu sa servisom za provjeru statusa osigurane osobe. 'Isplata ostalih stavki slijedit će prema dinamici realizacije pojedinih komponenti', poručuju iz Ministarstva zdravstva.

Navode i da su tvrtka Cuspis, kao i sve ostale navedene tvrtke, certificirani proizvođači programske podrške te da kontinuirano rade na području informatizacije zdravstva već više od 15 godina. Slijedom toga, tvrtka Cuspis surađivala je s Ministarstvom zdravstva i prije mandata ministra Vilija Beroša te prije nego li je on došao u sustav Ministarstva.

'Važno je naglasiti da su svaki plan nabave Ministarstva kao i registar ugovora javno dostupni na stranici Ministarstva zdravstva pod kategorijom Pristup informacijama - Javna nabava. Slijedom toga, proces angažiranja dobavljača za platformu CijepiSe provodio se transparentno i u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi Republike Hrvatske', stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.