NE STUDIRAJTE UZALUD

Ministarstvo stopira studij koji dijeli skupe bezvrijedne diplome

19.12.2013 u 15:48

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je pismeno upozorilo Europski centar za mir i razvoj (ECPD) da u Puli hitno prekine s provođenjem studija za koji nema dopusnice

Podsjetimo, na problem legitimnosti spornih studija na Politehnici u Puli među prvima je upozorio dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Alan Šustić nakon što je određeni broj pulskih studenata poslije završene prve godine drugu htio upisati na riječkom fakultetu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta tada je reagiralo i u veljači 2013. izdalo rješenje kojim je naložilo Politehnici da u roku od tri mjeseca obustavi izvođenje studija iz područja zdravstva – zdravstvene njege i fizioterapije. Oni se već dvije godine izvode ilegalno, a samo za jednu godinu školarina iznosi čak dvije tisuće eura. Drugim riječima, moglo bi se dogoditi da ukupno oko 160 studenata poslije završetka studija dobije skupe diplome koje neće biti važeće u Hrvatskoj. No ECPD se oglušio i nedugo nakon toga otvorio još jedan program – doktorski studij biomedicine.

MZOS je tijekom svoje istrage slučaja utvrdio da je ideja organizatora bila da se završeni studenti zaposle u zemljama regije, osobito u BiH, gdje postoji potreba za takvim kadrom. Univerzitet u Zenici je pak nedavno objavio odluku kojom se pulskim studentima omogućuje da nastave studij na njihovom Zdravstvenom fakultetu. No to sve ne znači da su sporni studiji u Hrvatskoj legalni.

ECPD ima dugu povijest. Pokrenuli su ga Ujedinjeni narodi još tijekom Hladnog rata kao svojevrstan doprinos uspostavi mira. U vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji sa sličnom idejom otvoren je niz njegovih centara u balkanskim zemljama. No nažalost, s vremenom je postao uporište za otvaranje brojnih studija bez dopusnica. Godine 2007, kada je stigao u Pulu, njegov je dekan postao Luciano Delbianco, tada dekan Politehnike. Da nešto nije kako treba -  da se sklapaju sumnjivi dogovori, da novac stiže u plavim kuvertama te da se studiji otvaraju bez dozvole MZOS-a - upozorila je u veljači u Glasu Istre čak i regionalna koordinatorica ECPD-a Branka Orlić.

No ako je suditi po novom priopćenju MZOS-a, ova bi priča napokon trebala biti okončana – ili će se studij legalizirati i dobiti dopusnicu ili će prestati s radom.

Naime Ministarstvo u priopćenju ističe da je nakon niza upita medija i studenata ima li ECPD dopusnicu za studijski program koji je u suradnji s Univerzitetom iz Kragujevca pokrenuo u Puli utvrdio da do sada nije dobio čak ni zahtjev za njezino izdavanje.

'Jednako tako, Europski centar za mir i razvoj (ECPD) nije evidentiran u Upisniku visokih učilišta koje vodi ovo ministarstvo niti imamo podatak da je 'studijski program' koji izvodi Europski centar za mir i razvoj (ECPD) akreditiran od nacionalnog akreditacijskog tijela Republike Hrvatske. Ministarstvo nema u svojoj evidenciji navedeno ni to da Europski centar za mir i razvoj (ECPD) eventualno izvodi združene studije s nekim hrvatskim visokim učilištem.

Prema tome, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jučer je od Europskog centra za mir i razvoj (ECPD) pismeno zatražilo da odmah prestane s eventualnim izvođenjem djelatnosti visokog obrazovanja (uključujući izvođenje studijskih programa stranih visokih učilišta) te da nas o tome izvijesti u roku od 20 dana od primitka našeg dopisa. Pri tome je naglašeno kako Europski centar za mir i razvoj (ECPD) ne smije započeti s obavljanjem djelatnosti visokog obrazovanja prije nego što zadovolji zakonom propisane uvjete.'

Također, u dopisu je istaknuto kako je člankom 113.a stavkom 6. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja bez dopusnice predviđena i novčana kazna u iznosu od 30 do 100 tisuća kuna za prekršaj pravne osobe.

'Smatramo važnim naglasiti da svaki građanin, ako ima i najmanju sumnju u akreditiranost ustanove i studija, prije sklapanja ugovora i upisivanja pojedinih studija treba provjeriti akreditiranost studija pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta jednostavnim upitom građana ili provjerom u Upisniku studijskih programa i Upisniku visokih učilišta', ističe MZOS u priopćenju.