ratni zločin

Ministarstvo pravosuđa nije zaprimilo službenu obavijest o optužnici iz Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 23.08.2022 17:02
  • Objavljeno 23.08.2022 u 16:58
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave za N1 su rekli da nisu zaprimili službenu obavijest o optužnici iz Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota. Navode i da nadležna tijela u Republici Hrvatskoj nisu cjelovito upoznata s predmetom

'Iz objavljenih dijelova optužnica u hrvatskim medijima, izvjesno je da je ista sastavljena suprotno ključnim postulatima međunarodnog kaznenog prava, na način kojim se narušava pravo na pravično suđenje okrivljenika', rekli su iz Ministarstva za N1.

'Sustav pravosudne suradnje mora se temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi, a ne da iskrivljuje načela univerzalne jurisdikcije uvodeći svojevrsnu kvazi-univerzalnu jurisdikciju', dodaju.

Ističu da 'Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava'.

Planira se i sastanak s optuženim pilotima. 'Pravne službe nadležnih ministarstava razmatraju domaće i međunarodne pravne mehanizme. Na nadolazećem sastanku s pilotima razgovarat će se o daljnjim postupanjima u ovom predmetu, uzimajući u obzir objavljene dijelove optužnice', poručili su iz Ministarstva.

Danijel Borović

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

N1 televizija u posjedu je optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota. Apelacijski sud u Beogradu potvrdio je optužnicu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv pripadnika HRZ-a Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. Četvoricu pilota tereti se da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Smatra ih se odgovornima za kazneno djelo ratnog zločina u supočiniteljstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!