STUDENTI USTRAJNI

Ministarstvo fingira ustupak tamo gdje ga nema

05.05.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Predstavnici Nezavisne studentske inicijative koja blokira nastavu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu odgovorili su na najave Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da od 2010. godine kreću s besplatnim školovanjem za studente koji ispunjavaju svoje obaveze

Studenti smatraju da je Primorčev novi model samo preinaka i reformulacija već postojećeg linearnog sustava koji nije moguće provesti na Filozofskom fakultetu. Nezadovoljni su jer se ne nudi ništa novo te se pitaju što je za Ministarstvo definicija studenta koji ispunjava svoje obveze. Kako oni smatraju, tu bi svaki fakultet za sebe mogao odlučiti što to znači. 'Da li to može značiti da student koji bi pao jedan rok ne ispunjava svoje obveze?', zapitali su predstavnici studenata koji blokiraju Filozofski fakultet.

Ministarstvo je prihvatilo inicijativu Rektorskog zbora za uvođenje novoga modela financiranja visokog obrazovanja po kriteriju izvrsnosti. Prihvaćanjem prijedloga Rektorskog zbora, kažu studenti, Ministarstvo pokušava obmanuti javnost fingirajući ustupak tamo gdje ga nema. Kažu da je dopis Ministarstva u kojem obznanjuju svoju odluku kontradiktoran, nejasan i dvosmislen u gotovo svakoj formulaciji te da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi o čemu je tu zapravo riječ.

Studenti su osudili represiju i kršenje ljudskih prava na pojedinim fakultetima te su pročitali izjavu za javnost studenata Hrvatskih studija koji su u strahu jer tamošnji voditelj studija Zvonimir Čuljak provodi represiju kako bi onemogućio blokadu koristeći se prijetnjama i zaštitarima.