visoko obrazovanje

Japanologija postaje redoviti studij na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

19.02.2024 u 10:21

Bionic
Reading

Već od studentske godine 2024./2025 studij japanologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počinje se provoditi redovito, nakon godina što su ga na tom fakultetu studenti mogli slušati kao slobodan studij

Studij japanologije, koji je do sad bio slobodan studij, mogle su upisati osobe koje su redovno upisane u najmanje peti semestar sveučilišnoga ili stručnog studija na nekom od fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ili oni koji su već završili neki četverogodišnji ili petogodišnji sveučilišni ili stručni studij. Uz to, studenti na kraju nisu dobivali diplomu, već samo certifikat.

No sada se to sve mijenja. 'S obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u izvođenju programa japanologije (od 2004./2005. studij smo izvodili kao trogodišnji slobodni studij), te vrsne stručnjake i izvorne govornike sigurni smo da će studij privući veliki broj zainteresiranih studenata', poručuju s Filozofskog fakulteta.

O studiju japanologije

Počevši s prijediplomskom razinom i kasnijim usavršavanjem na diplomskoj razini, novi studij japanologije svoje će polaznike osposobljavati u standardnom japanskom jeziku, njegovim lingvističkim i društveno-kulturnim osobitostima, podučavati japanskoj povijesti, književnosti, ali i japanskoj kulturi i društvenim odnosima.

'Znanjem i sposobnostima koje svladavaju na studiju, studenti postaju konkurenti za rad u širokom polju zanimanja poput medija, turizma, podučavanja, prevođenja, industrije i trgovine, diplomacije, kao i radom u različitim područjima kulturne djelatnosti.​ S obzirom da je riječ o dvopredmentome studiju – japanologiju mogu kombinirati s brojnim drugim studijskim grupama koje nudi naš Fakultet', poručuju s FF-a.

 

Kako bi budućim potencijalnim studentima predstavili novi studij, na Filozofskom fakultetu su za 9. ožujka pripremili i posebno događanje.

'Program započinje sadnjom japanske trešnje (sakura) u vrtu našega Fakulteta, a potom će u Dvorani D7 biti održano i natjecanje u govoru japanskoga jezika. U Auli našega Fakulteta bit će organizirano nekoliko izložbi, te radionica origamija, pisanje imena na japanskome, itd.', napominju s Filozofskog fakulteta.