DORH STUPA NA SCENU?

Ministarstvo financija otkrilo malverzacije u poslovanju HOO-a

08.11.2013 u 23:16

Bionic
Reading

Nakon što je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović očitao lekciju Hrvatskom olimpijskom odboru, zatim na sjednici Vlade odbio izvješće o njegovu poslovanju, a na kraju sve prijavio Državnom odvjetništvu, HTV otkriva da je svoj nadzor Olimpijskog odbora obavilo i Ministarstvo financija, koje je utvrdilo brojne malverzacije i nezakonitosti

Do sada je javnost znala samo za pozajmice Sportskoj televiziji, za koje je sportska inspekcija utvrdila da su isplaćene nezakonito, bez odobrenja Vijeća HOO-a. No financijski nadzor otkrio je da HOO lani nije ni mogao posuđivati novac jer je kao korisnik proračuna 2012. završio u minusu, i to od 7,5 milijuna kuna.

Taj je manjak, javlja HRT, prikazan kao višak jer je u 2012. prenesen novac koji je ostao iz prethodnih godina. Zato su izmjene i dopune financijskog plana donesene tek u svibnju ove godine, iako je rok bio kraj prošle i u njima su prihodi svedeni na razinu rashoda.

Sportska televizija priča je za sebe. HOO joj je samo do ožujka ove godine dao pozajmice od 3,300.000 kuna, a Ministarstvo financija tada je procijenilo da će do kraja ove godine pozajmiti još dva milijuna kuna za vraćanje kredita. No istovremeno kada je dobivala te pozajmice, Sportska televizija tražila je odgodu otplate kredita HBOR-a preko Privredne banke i podigla je četiri kredita u iznosu 37 milijuna kuna, gdje je jamac bio HOO.

Gubitak televizije 31. ožujka iznosio je 42 milijuna kuna, a kad se tome zbroje pozajmice, kreditna zaduženja i druge nepodmirene obveze dug se penje na vrtoglavih 101,5 milijuna kuna što je gotov identičan iznos onome kojeg HOO dobiva iz državnog proračuna. Jasno da iz vlastitih prihoda HOO ne može podmiriti televizijski minus jer oni iznose tek 12,5 posto proračuna, a sve ostalo je državni novac.

Osim toga, direktoru Petru Čavloviću, koji je zaposlen u H1 telekomu, novac se isplaćivao putem autorskih ugovora, iako direktorski posao nema veze s autorstvom. To je dopustila Hrvatska autorska agencija, ali do određenog roka. Kad je on istekao, prešlo se na ugovor o djelu. Isti aranžman ima i gospodarski savjetnik Darko Buković. Zbog sumnji u malverzacije, ministarstvo Željka Jovanovića već je uskratilo novac HOO-u, no sada je očito sve u rukama Državnog odvjetništva.