NAGOMILANI MINUSI

Ministarstvo financija otkrilo koliko SAD duguje saudijskom kralju

17.05.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Američko ministarstvo financija po prvi je puta unazad 40 godina objavilo da ta država duguje Saudijskoj Arabiji, odnosno tamošnjoj vladajućoj obitelji Saud čak 116,8 milijardi dolara

Kako piše magazin Bloomberg, prema podacima iz ožujka ove godine dug Washingtona prema Rijadu iznosi gotovo 117 milijardi dolara, a analitičari navode kako je ta brojka smanjena za šest posto u odnosu na prošli siječanj, kada je zabilježen rekordni dug.


Saudijska Arabija jedna je od najvećih kreditora Sjedinjenih Država, a na vrhu popisa je Kina s 1,3 bilijuna dolara te Japan s 1,1 bilijun dolara.

Inače, podaci o američkom dugu Saudijskoj Arabiji nisu izravno navedeni, već zajedno s podacima s drugim članicama OPEC-a. U veljači ove godine toj skupini pripadala je 281 milijarda dolara u državnim obveznicama.

Iznos koji Washington duguje Rijadu objavljen je nakon što su arapske države uvele embargo na isporuku nafte SAD-u još 1973. godine, a to je bio jedan od ustupaka koji je napravljen kako bi se očuvali strateški odnosi sa Saudijskom Arabijom.

Saudijska Arabija je apsolutna monarhija s kraljem Salmanom na čelu, obitelj Saud u toj zemlji drži potpunu vlast, a cijela država je njihovo vlasništvo.