ključna pitanja

Ministar zdravstva otkrio koliko je dosad novca potrošeno na testove za otkrivanje koronavirusa i objasnio zašto je u jednoj županiji testiranje skuplje

07.09.2020 u 20:08

Bionic
Reading

Najaktualniju situaciju s koronavirusom, koji se probio u Kliniku za dječje bolesti u Zagrebu, u Dnevniku Nove TV komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar Zdravstva Vili Beroš otkrio je je dosad na testove za koronavirus potrošeno 198 milijuna kuna. ''Ako tome dodamo i troškove liječenja pacijenata iznos je puno veći. Ali novac nije važan, važna je adekvatna briga o oboljelima'', rekao je.

Kada je riječ o cijenama testova, Beroš je kazao da HZZO plaća testove za osiguranike. Objasnio je zašto su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji testovi skjuplji. ''Zato što je riječ o županijskim ustanovama koje nabavljaju aparturu i testove po svom promišljanju. Sve aparature i ingerencije nisu jednako skupe. Sve to utječe na cijenu'', objasnio je za Novu TV.

Kada je riječ o gubitku povjerenja naroda u rad Nacionalno stožera, Beroš kaže da i stručnjaci mijenjaju svoj stav u skladu s novim otkrićima. ''Možda ta nekonzistentnost razvoja znanstvene strategije minimalno utječe. Ono što mi nastojimo raditi je komunicirati up to date'', poručio je Beroš.

Ministar je otkrio da postoji i plan B za one pacijente koji dolaze iz domova za starije i nemoćne, a nemaju težu kliničku sliku. Kazao je da je uputio županijskim Stožerima civilne zaštite da na svom području moraju osigurati smještaj za takve asimptomatske bolesnike koji su pozitivni na koronavirus.

''Ako netko razvije kliničku sliku, apsolutno je da će biti primljeni u bolnicu'', kaže Beroš. Kada je riječ o plaćama zdravstvenim djelatnicima, Beroš kaže da će se razgovarati o tome i ističe da pandemija utječe na državni budžet.

Uskoro odluka o ustavnosti rada stožera

Osvrnuo se i na činjenicu da se čeka odluka Ustavnog suda koji će ocijeniti jesu li rad Nacionalnog stožera u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Kaže da je legitimno propitivati ustavnost odluka Stožera, no siguran je da su one utemeljene u Ustavu.

''Osim toga, imamo i lex specialis, odnosno zakon koji definira to područje, a to je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji daje određene ingerencije. Potpuno je jasno da su sve mjere bile razmjerne, stručne i skladu s mjerama u svijetu i da su polučile rezultate u borbi s pandemijom'', poručuje Beroš i zaključuje da će se zdravstveni sustav mora fokusirat i na druge bolesti.