ukidaju se ograničenja

Ministar zdravstva: Malta je cijepljenjem postigla imunitet krda, svakih 5 sekundi se daje jedno cjepivo

24.05.2021 u 17:35

Bionic
Reading

Malta je cijepila 70 posto svoje odrasle populacije s barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19 te je tako postala prva zemlja Europske unije koja je postigla takozvani imunitet krda, rekao je u ponedjeljak malteški ministar zdravstva Chris Fearne

Mali mediteranski otok u prosjeku je protekli tjedan imao po tri nova slučaja zaraze virusom dnevno, sa stopom pozitivnih testova od 0.2 posto. Dva nova slučaja prijavljena su u ponedjeljak.

"Svakih pet sekundi se daje jedno cjepivo", rekao je Fearne na konferenciji za medije. "42 posto odrasle populacije primilo je dvije doze."

Cijepljenje je trenutno dostupno svim stanovnicima Malte iznad 16 godina, a Fearne je rekao da bi djeca iznad 12 godina trebala primiti cjepivo jednom kad za to europske zdravstvene vlasti daju zeleno svjetlo.

Također je rekao da će obavezno nošenje maski na otvorenom biti ukinuto 1. srpnja za cijepljene ljude, sve dok virus ostane na niskim razinama.

Zdravstvene vlasti su ranije najavile da nošenje maski više neće biti obavezno na plažama od 1. lipnja.

U ponedjeljak, ograničenja u teretanama i na bazenima su ukinuta, dok je radno vrijeme restorana produženo do ponoći. Prethodno su ugostiteljski objekti morali biti zatvoreni do 5 popodne.