otkazano putovanje

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH: Milanović se pokušava praviti da je veći katolik nego papa

20.12.2021 u 20:12

Bionic
Reading

Predsjednik Milanović obećao je da će ponovno ići u Bosnu i Hercegovinu, nakon što je u nedjelju zbog sigurnosnih razloga otkazao posjet Travniku i Novoj Biloj. Poručio je da ga u tome neće spriječiti šaka unitarističkih bukača iz Sarajeva

Aljoša Čampara, ministrom unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, komentirao je za RTL Danas otkazano putovanje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u BiH zbog sigurnosnih razloga.

Ministar tvrdi da se politički vrh nije oglasio prije svega zbog uvredljivih poruka predsjednika Milanovića koje je upućivao proteklih dana.

'Ima jedna stvar u Bosni i Hercegovini koja je jako bitna za sve građane. To je pitanje Srebrenice. Srebrenica za nas predstavlja svetinju, to je jedna rana koja nikada nije zarasla. Koja nikad da nije zacijelila i kada nam netko dosipa sol na ranu onda upravo imate ovakve reakcije. Srebrenica je mjesto na kojemu je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom prije svega, gdje je u tri dana ubijeno preko osam tisuća ljudi", tvrdi Čampara.

Milanović je objasnio kako je sve što je govorio izvučeno iz konteksta. 'On je to pokušao relativizirati na jedan vrlo ružan i primitivan način. Užasnuti smo tim potezima, pratimo i javnost u Hrvatskoj koja je također osudila izjave predsjednika Milanovića', kazao je ministar Čampara.

Što je bilo sporno u sigurnosnoj situaciji u BiH?

'Policijska agencija na državnom nivou radi svu vrstu policijskog osiguranja za bilo koju posjetu koja dolazi u BiH. Mi nismo imali apsolutno nikakvih elemenata sigurnosne smetnje. Smatram da ovdje nije bila nikakva sigurnosna smetnja. Ako su hrvatski kolege imali smetnje normalno bi bilo da to podijele kao partnerske agencije', istaknuo je.

  • +19
Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Čampara kaže kako se svaka posjeta priprema zajednički, na isti načini da postoji protokol i policijski dogovori. 'Nije ovo prva posjeta BiH. Znate mi smo ovdje u BiH ugostili jako puno predsjednika raznih zemalja. Barem smo tri ili četiri puta ugostili papu u BiH. Sada kad se netko pokušava praviti da je veći katolik nego papa onda je to druga stvar. Mi svakome garantiramo sigurnost tko dolazi u BiH tako da mislim da je ovo više neka vrsta politizacije', naglasio je ministar unutarnjih poslova.

Naveo je da je hrvatski premijer prije koji dan bio u posjetu BiH i dočekan je uz najviše počasti.

'Od njega nismo nikada mogli čuti ovakve izjave kakve smo mogli čuti od Milanovića. Bliži se Božić, a mi ovdje u Sarajevu imamo jednu tradiciju da jedan veliki broj građana koji nisu katolici u vrijeme ponoćke sa svojim prijateljima, susjedima dolaze u katedralu. Pozivam gospodina Milanovića da dođe i da vidi što znači jedinstvo. Ako ga je strah ja mu garantiram sigurnost, provest ću cijelo vrijeme s njim', poručio je Čampara.