KLIMAN U SPLITU

Ministar turizma originalan: Nove ceste? Naviknite se na gužve!

03.08.2016 u 15:01

Bionic
Reading

Tehnički ministar turizma Anton Kliman navratio je k splitsko-dalmatinskom županu Zlatku Ževrnji i iza zatvorenih vrata razgovarao o uobičajenoj tekućoj problematici, usput pohvalivši domaćine kao 'jednu od uzoritih županija' i pobjednike kada se radi o osmišljavanju turističkog proizvoda i prijavi novih projekata. Prije nego što je u obližnjoj Podstrani potpisao potpore za 101 mali projekt u sklopu programa konkurentnosti turističkog gospodarstva vrijedne otprilike 4,6 milijuna kuna, Kliman je odgovorio na nekoliko novinarskih pitanja i pokazao začudno neznanje o najvećem problemu grada u kojemu se našao

Ove godine, naime, u Splitu su potpuno eskalirale prometne gužve na svim važnijim pravcima i prilazima gradu, ali i jedinoj prometnici koja vodi do trajektne luke, treće najprometnije na Mediteranu kroz koju godišnje prolazi oko četiri milijuna putnika. Sve ulice imaju status državnih i o njima brinu Hrvatske ceste - posredno, sama Vlada - pa smo Klimana upitali koliko redoviti kolaps utječe na turistički imidž Hrvatske.

Do same luke, naime, vodi tek jedna ulica s jednim jedinim prometnim trakom pa i Splićani i gosti potpuno poživčane kada za udaljenost od dva do tri kilometra stoje u koloni satima. Ne više samo vikendom, već i radnim danima - dok država istovremeno već desetljećima ignorira problem, iako postoji projekt izgradnje nove prometnice i rasterećenja ovog dijela grada.

Ministru Klimanu, čini se, sve je to posve normalno: najprije je općenito odgovorio da 'ne postoji čarobni štapić kojim bi se riješili komunalni problemi', a potom stao uvjeravati da su gužve nešto na što se jednostavno trebamo naviknuti.


'Ako pričamo o rekordnim brojkama, ako želimo ići naprijed, ako pozivamo ljude da dođu k nama u jednu od boljih turističkih destinacija u Europi - onda nam se jednostavno mora dogoditi velik priljev ljudi. Ne možemo se žaliti ako imamo dva, tri, četiri sata gužve u špici sezone, bilo radnim danom, bilo u vrijeme smjene turista. Ne možemo očekivati da ćemo od točke A do točke B doći kao da na cesti nema nijednog automobila', objašnjavao je Kliman. Prethodno mu je župan Ževrnja ispod glasa sugerirao da problem prebaci na komunalnu razinu pa je u tom tonu nastavio.

'Vrhunci su kod nas uvijek tako veliki da je teško riješiti komunalne probleme, a moramo priznati da imamo zadane gabarite. U Splitu, kao povijesnom gradu, teško da će se oni riješiti i teško da ćemo imati toliku prohodnost da ne osjetimo zastoje u vremenu velikog priljeva gostiju', dodao je Kliman koji nam je poslije konferencije za novinare osobno priznao da nema pojma ni o kojoj ulici se radi, ni da ona ima samo jednu prometnu traku.

Splitsko-dalmatinska županija ove godine ponovno bilježi snažan rast turizma koji u njezinu bruto društvenom proizvodu ima udio od čak 30 posto. U prvih sedam mjeseci gostiju je 11 posto više, dok se broj noćenja povećao za deset posto pa u ovaj dio Hrvatske sada dolazi već gotovo petina svih turista.

Rezultati u samom gradu Splitu još su spektakularniji: potučeni su svi dosadašnji rekordi s 24 posto više dolazaka i 28 posto više noćenja u odnosu na lanjskih sedam mjeseci, a rast u srpnju još je veći. Prednjače turisti iz Velike Britanije, Australije i SAD-a, dok je značajan podatak i da je preko 50 posto njih mlađe od 35 godina.