sklonio se u susjedstvo

Ministar sigurnosti BiH: Provjerit ćemo što Glavaš radi kod nas

15.11.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao je u srijedu kako će policija u toj zemlji provjeriti okolnosti pod kojima tamo boravi nedavno nepravomoćno osuđeni Branimir Glavaš, a nakon toga moguće je poduzimanje novih mjera

Glavaš je u ponovljenom suđenju u slučajevima "Garaža" i "Selotejp" nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a nakon toga mu nije određen pritvor pa je tu okolnost iskoristio kako bi pobjegao u BiH.

Da se tamo nalazi osobno je u utorak navečer potvrdio objavom na društvenoj mreži Facebook, pojašnjavajući kako se smjestio u selu Drinovci kod Gruda u zapadnoj Hercegovini.

Dodao je kako ne kani više "niti dan biti u zatvoru" a da se "sklonio" preventivno u očekivanju pravomoćne presude.

Ministar sigurnosti BiH novinarima je u Banjoj Luci kazao kako nije dobio nikakvu službenu obavijest o Glavaševu dolasku u tu zemlju, ali je zatražio provedbu policijskih provjera nakon medijskih objava.

Pojasnio je kako je od Granične policije BiH zatražio da Ministarstvu sigurnosti dostave informacije o tome gdje je i kada Glavaš ušao u BiH, kao i da se potvrdi gdje se točno nalazi.

"Nakon toga ćemo poduzeti aktivnosti u vezi s boravkom gospodina Glavaša u BiH", kazao je Nešić.

Glavaš se na državljanstvo BiH pozvao i 2009. godine, kada je u tu zemlju pobjegao uoči izricanja presude po optužnici za ratne zločine u Osijeku kada je osuđen na 10 godina zatvora.

  • +2
Branimir Glavaš na izlasku iz suda Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Nakon što je ta prva osuđujuća presuda postala pravomoćna, Hrvatska je od BiH zatražila da Glavaš tamo izdržava zatvorsku kaznu.

Sud BiH potvrdio mu je kaznu od osam godina zatvora koju je izdržavao u zatvorima u Zenici i Mostaru, dok nije pušten na slobodu 2015. nakon što je Ustavni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću presudu.

Bude li Glavaš ponovo pravomoćno osuđen i odluči li trajno ostati u BiH, kako najavljuje, Hrvatskoj ponovo ostaje samo mogućnost da od vlasti te zemlje zatraži da on tamo izdržava kaznu.