pošiljka iz danske

Ministar obrane: Ukrajina dobila protubrodske Harpoone i američke samohodne haubice

28.05.2022 u 14:40

Bionic
Reading

Ukrajina je počela dobivati protubrodske rakete Harpoon od Danske i samohodne haubice od SAD-a, objavio je u subotu ukrajinski ministar Oleksij Reznikov

„Obalna obrana naše zemlje ne samo da će biti osnažena Harpoon raketama – koristit će ih obučeni ukrajinski timovi“, napisao je Reznikov na Facebooku.

On je rekao da će se Harpoon rakete koristiti uz postojeće ukrajinske Neptune u obrani obale, uključujući južnu luku Odesu.

Rusija je nakon početka invazije 24. veljače blokirala ukrajinske luke, zaustavivši time izvoz žitarica.

Rusija koristi svoju crnomorsku flotu za lansiranje raketa na Ukrajinu koja je u međuvremenu počela dobivati zapadnu vojnu pomoć.

Reznikov je rekao kako je nabava Harpoon raketa rezultat suradnje između nekoliko država, dodavši da se pošiljka iz Danske odvila „uz sudjelovanje britanskih prijatelja“.

Ukrajinski ministar objavio je da je Ukrajina dobila i američki proizvedene samohodne haubice M109 koje će omogućiti napade s većih udaljenosti.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane prošli je mjesec objavio da je SAD počeo obučavati manji broj ukrajinskih vojnika za korištenje tih haubica, dodavši kako se obuka odvila izvan Ukrajine.

Kijev je objavio da želi osigurati i pošiljku američkih višecijevnih raketnih sustava dugog dometa M270.