radovi uzduž jadrana

Ministar o bespravnoj gradnji: Apsolutno je neprihvatljivo da općina krši zakone!

26.06.2023 u 16:24

Bionic
Reading

Bespravnu gradnju terase u Općini Sveti Filip i Jakov, kao i nepoduzimanje prekida građevinskih radova u tom i drugim turističkim odredištima, ministar prostornog uređenja Branko Bačić osudio je u ponedjeljak u Ličkom Osiku riječima da za to "nema opravdanja"

Novinari su upitali ministra Bačića ima li opravdanja da Općina Sveti Filip Jakov bespravno gradi turističku terasu, uz argument da je izdavanje građevinske dozvole presporo, a Bačić je odgovorio da je “apsolutno neprihvatljivo da općina sama krši zakone”.

“Ako bi netko trebao pokazati kako se provode projekti onda su to ministarstva, državna tijela, te upravna tijela županija i gradova i općina i nema nikakvog opravdanja za provođenje bespravne ili divlje gradnje” rekao je Bačić.

Opravdanje tražiti u predugačkom procesu ishođenja građevinske dozvole također smatra neprihvatljivim rekavši da u Hrvatskoj građevinsku dozvolu nije teško ishoditi, ako je sve riješeno prostornim planom i nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Pod pojmom ishođenja građevinske dozvole neopravdano se smatraju i poslovi “prethodnih pitanja, a to su često neriješeni imovinsko-pravni odnosi, tj. činjenica da u zemljišnim knjigama nisu kao vlasnici navedeni investitori”.

“Investitor je taj koji je trebao u konkretnom slučaju ispuniti pretpostavke, a to je nadležna jedinica lokalne samouprave, pa se ne bi kasnilo u ishođenju građevinske dozvole”, rekao je Bačić.

Pojasnio je da se u Hrvatskoj izdavanje građevinskih dozvola decentraliziralo, te se za projekte od lokalnog značaja dozvole izdaju u nadležnim županijskim ili upravnim odjelima velikih gradova.

  • +4
Branko Bačić u Gospiću Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

“Nema opravdanja ni za koga da gradi bespravno, izdavanje dozvola je u pravilu brzo” rekao je Bačić i konstatirao da župane i gradonačelnike velikih gradova, u slučajevima kada to nije tako, treba upitati o okolnostima funkcioniranja upravnih tijela koje izdaju dozvole, a kojima upravljaju upravo oni.

Bačić je nezadovoljstvo u turističkim mjestima gdje još traju građevinski radovi, iako je na ljetovanje došlo već puno turista, komentirao riječima da prekršitelje “treba sankcionirati i inzistirati na prestanku radova na otvorenom” kako bi se turistima omogućio odmor a destinacijama da im turisti i dalje dolaze.