STIPIĆ HVALI

'Ministar Mornar spasio je tisuće radnih mjesta'

04.09.2014 u 15:41

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu 'Preporod' Željko Stipić podupro je danas odluku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara o izmjenama Pravilnika o normi, to jest tjednim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama koje je u ožujku donio bivši ministar Željko Jovanović

Ministar Mornar te je izmjene donio u posljednji trenutak jer se njima spašavaju tisuće radnih mjesta s obzirom na to da će naši kolege u školama imati potpuniju radnu normu i višu plaću, rekao je Stipić danas na konferenciji za novinare u Splitu.

Tim se izmjenama vraća pet poslova koji se na tjedan vrednuju s jednim do dva sata. 'To su poslovi estetskog uređenja škole, poslovi vođenja učeničkog zbora i orkestra, poslovi vođenja sportskog kluba, poslovi vođenja učeničke zadruge i izvođenje programa kluba mladih tehničara', objasnio je Stipić.

Po njegovu tumačenju, bilo bi pogrešno misliti da se izmjenama Pravilnika o normi 'demontira sve negativno što je bivši ministar Željko Jovanović ostavio iza sebe'.


'Bojim se da novom ministru preostalih godinu i pol dana neće biti dovoljno da iščisti stvari jer je Jovanović iza sebe ostavio puno štete, a njegova ključna negativna ostavština je to što su za njegova mandata plaće učitelja i nastavnika smanjene više nego plaće ostalih zaposlenika u javnim i državnim službama', istaknuo je Stipić. Dodao je kako vjeruje da će novi ministar biti ministar dijaloga, a ne sukoba kao što je bio Jovanović.

I izmjene Zakona o obrazovanju koje bi u saborsku proceduru trebale ući do sredine rujna, smatra Stipić, pokazat će želi li novi ministar u preostalih godinu i pol mandata napraviti nešto kvalitetno za bolje funkcioniranje odgojno-obrazovnog sustava. Dodao je kako nisu potrebne samo kozmetičke promjene toga zakona.

Na pitanje kako komentira nezadovoljstvo roditelja zbog uvođenja novih udžbenika koji se od starih previše ne razlikuju te informacije o prijetnjama novčanim kaznama školama i nastavnicima koji budu preporučivali stare udžbenike, Stipić je odgovorio da je 'Preporod' i prije upozoravao kako nema nijednog razloga da se uvode novi udžbenici.

Istaknuo je kako od novog ministra očekuje da se ispriča roditeljima te da pošalje obavijest školama da neće biti sankcija procijene li učitelji da se mogu rabiti stari udžbenici. 'Ovo je moj poziv ministru Mornaru da pokaže kako nije ministar koji nastavlja kontinuitet prethodnika Jovanovića, nego ministar koji razumije brige roditelja', poručio je Stipić.