DRAMA U MAĐARSKOJ

'Ministar mora dati ostavku, lagao je o Hrvatskoj!'

19.03.2014 u 12:18

Bionic
Reading

Csaba Hende, mađarski ministar obrane, našao se na udaru oporbe kad je otkriveno da je lagao o navodnoj molbi Hrvatske za vojnu pomoć u zaštiti neba od Mađarske, javljaju tamošnji mediji

Hende bi, prema tvrdnjama oporbe, morao dati ostavku jer je dao 'izjave štetne za mađarske oružane snage i za zemlju u cjelini', prenosi mađarski portal Politics.hu.

Podsjetimo, Hende je prošlog vikenda javno ustvrdio kako je Hrvatska zamolila Mađarsku za pomoć oko čuvanja zračnog prostora (jer su hrvatski MIG-ovi 'zapeli' u Ukrajini zbog situacije u toj zemlji).

Agnes Vadai iz oporbene Demokratske koalicije ustvrdila je kako je Hende lagao u toj izjavi dok je Marta Demeter iz Socijalističke stranke optužila Hendea za 'najveći gaf u vanjskoj i obrambenoj politici u zadnjih deset godina'. 'Takve izjave mogu izazvati i sigurnosne rizike', dodala je Demeter.

Hende je pak danas ustvrdio da shvaća kako su njegove izjave 'u Hrvatskoj uzrokovale nemir na političkoj sceni' te kako misli riješiti tu problematiku kanalima vojne diplomacije.