blamaža u kninu

Ministar Malenica izgubio na sudu zbog vlastite kadrovske odluke

05.07.2023 u 20:15

Bionic
Reading

62-godišnja Drnišanka trebala je ovih dana zasjesti u javnobilježničku fotelju u Kninu, ali je odluku Ministarstva pravosuđa i uprave o njezinom imenovanju srušio je Upravni sud u Splitu i predmet je vratio na ponovni postupak.

Tužbu je podignuo Kninjanin Veljko Čađenović koji se i sam natjecao za to radno mjesto.

"Ono što je najbitnije u tom obrazloženju je - zbog čega je rješenje ministra poništeno. Navodi se, dakle, da rješenje ne sadrži jasne i obrazložene razloge zbog čega je određeni kandidat imenovan", navodi Čađenović u prilogu Dnevnika Nove TV.

Čađenović i još dva pravnika navodno su dobili i preporuku Upravnog odbora Hrvatske javnobilježničke komore, a ona koja nije - dobila je posao. Preporuku nije mogla ni dobiti jer nema ni dana javnobilježničkog iskustva, ali je bila izbor ministra Ivana Malenice, navodi Dnevnik Nove TV.

Iz resornog ministarstva navode da kandidatkinja ispunjava sve uvjete i diskrecijsko pravo ministra je presudom potvrđeno.

"Odlukom Upravnog suda pravo slobodnog (diskrecijskog) izbora nije osporeno, međutim, utvrđeno je da se rješenje mora detaljnije obrazložiti", navodi se u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

Njezinom imenovanju protivile su se i jedinice lokalne samouprave. Iz Knina i Kistanja pisali su se dopisi.

'Činjenica je da je u prvom krugu bilo sigurno potezanja različitih veza. Ja se nadam da toga više neće biti u drugom krugu', kazao je gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić.

62-godišnja Drnišanka nije komentirala odluku suda. Dosad je bila zaposlena u drniškoj gradskoj upravi. I ne manje zanimljivo – bila je članica HDZ-a.

Ispisnicu iz stranke, što su tada potvrdili u drniškom HDZ-u, zatražila je dva dana prije objave natječaja jer zakon brani javnim bilježnicima da budu članovi političkih stranaka.