pandemija

Ministar Beroš otkrio hoće li i Hrvatska poput Slovačke testirati sve građane na koronavirus i hoćemo li skoro u 'lockdown'

01.11.2020 u 19:09

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je otkrio hoće li brzi testovi za koronavirus biti dostupni za sve građane te je komentirao i aktualnu situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

"Brzi testovi se koriste dilje Europe i svijeta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu. Ono što testovi i validacija pokazuju je da oni jesu relevantni, ali ne u svim okolnostima', kazao je za RTL Danas hrvatski ministar zdravstva.

Vili Beroš je napomenuo da struka smatra da su ti testovi relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome.

'Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto', rekao je Beroš.

Od utorka će se građani moći testirati nakon određenih provjera.

Neke su se države, primjerice Slovačka, odlučile za strategiju testiranja cijele nacije brzim testovima.

Beroš kaže da je to jedna od opcija jer je slovački premijer nedavno sam rekao da će to biti test za čitavu Europu te da će oni svoje rezultate podijeliti s čitavom Europom.

'Naši epidemiolozi ne zagovaraju tu opciju, ali je potpuno jasno da ćemo na temelju njihove analize dobiti dobiti određene podatke koje treba sagledavati u određenom kontekstu. U svakom slučaju zanimljiv pokušaj evaluacije stanovništva. Naša struka sprema serološko testiranje određenog dijela populacije da vidimo koliko je stanovnika Hrvatske bilo u kontaktu s virusom', poručio je Beroš.

Vili Beroš Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Ministar Beroš je kazao i da struka smatra da 'lockdown' u ovom trenutku ne bi polučio rezultate jer je rasprostranjenost virusa u populaciji tolika da i kad bi se ograničilo kretanje on bi nastavio kolati u obiteljima.

'To je zadnja opcija, mislim da ona nije realna. Svaki dan epidemiološka sturka i Stožer komparativno evaluira zemlje u Europi. Neke su uvele lockdown i prije 15 dan i rezultati su izostali, kao u Nizozemskoj i Belgiji. Mislim da je jedan adekvatan balans između očuvanja gospodarskih aktivnosti i maksimalnog čuvanja zdravlja i života ono što je u stvari optimum', kazao je Beroš.