CRVENI KRIŽ:

'Mine koje je odnijela poplava kod Hersona bit će prijetnja desetljećima'

08.06.2023 u 20:55

Bionic
Reading

Mine koje je nakon uništenja brane Nova Kahovka poplava povukla za sobom po regiji južne Ukrajine mogle bi predstavljati prijetnju u nadolazećim desetljećima, objavio je u četvrtak Crveni križ

Velika brana na Dnjepru, pod ruskom okupacijom, puknula je u ranim satima u utorak, otpustivši vodu diljem velikog teritorija ratne zone i ugrozivši time živote desetaka tisuća ljudi. Kijev i Moskva međusobno se optužuju za taj čin, a dio proruskih dužnosnika smatra kako je moguće da je ona puknula iznutra.

Oslobođena voda za sobom je povukla nebrojene mine postavljene tijekom 15 mjeseci dugog rata, a nitko ne zna gdje se sada nalaze. 'Mine, ovisno o svom obliku i materijalu, mogu plutati kilometrima nizvodno, a one s plastičnim tijelom posebno mogu plutati još i više', rekao je Erik Tollefsen iz Crvenog križa. 

'Prijetnja bi se mogla povećati kad se voda povuče jer bi ruševine mogle prekriti mine, tako da ih ne možete vidjeti. Zbog toga smo izuzetno zabrinuti tom situacijom', dodao je.

Rat u Ukrajini, najveći u Europi nakon Drugog svjetskog rata, donio je golemu količinu mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava u velike dijelove zemlje – na što aktivisti upozoravaju otkako je Rusija pokrenula invaziju u veljači prošle godine.

  • +9
Poplavljeno područje Hersona nakon pucanja brane Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Osim protupješačkih, obje strane koriste se protutenkovskim minama i topničkim granatama. Točan broj nije poznat, rekao je Tollefsen, dodavši da 'samo znaju da su brojevi ogromni'. Tollefsen je upozorio da glavni problem s minama nije nužno njihov broj, već mjesto gdje su položene, što je posebno važno u poljoprivrednoj zemlji kao što je Ukrajina.

Vlasti postavljene od Rusije, koje kontroliraju dio ukrajinske regije Herson, u četvrtak su upozorile stanovnike da budu na oprezu zbog mina koje donosi poplava. 'Moguć je protok mina i drugih opasnih predmeta', stoji u priopćenju proruskog centra za hitne slučajeve u regiji Herson. 'Čim se voda spusti započinjemo inženjersko istraživanje teritorija. Do tada budite što je moguće oprezniji', poručile su vlasti.

Tijekom posjeta gradu Hersonu u srijedu potpredsjednik ukrajinske vlade Oleksander Kubrakov na sličan je način upozorio na opasnosti koje predstavljaju plutajuće mine, ali i širenje zaraznih bakterija i opasnih kemikalija u poplavnim vodama.