OGROMNE ŠTETE

Stotine Ukrajinaca spašeno iz poplavom pogođenih područja

08.06.2023 u 18:48

Bionic
Reading

Stotine Ukrajinaca u četvrtak je spašeno s krovova poplavom pogođenih područja južne regije Herson, nakon uništenja brane koja je potopila sela, polja i ceste

Snimke dronovima pokazuju područja gdje su iznad vode često ostali samo krovovi. Guverner regije objavio je da je pod vodom oko 600 kilometara kvadratnih. Kolaps brane dogodio se uoči očekivane ukrajinske protuofenzive, što je izgledno nova faza rata u kojem je živote izgubilo već nekoliko desetaka tisuća ljudi.

NBC News, pozivajući se na izvore iz ukrajinske vojske, prenosi kako je ofenziva već počela. Washington Post citira 'četiri pojedinaca' iz oružanih snaga koji govore isto. 

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga, upitan o tim izvješćima, odgovorio je kako 'nema takvih informacija'. Ukrajinska vojska ranije je putem društvenih mreža videosnimkom pozvala na tišinu oko svojih operacija. 

Britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom izvješću piše o teškim borbama u 'više sektora na fronti', dodavši kako Kijev ima inicijativu na većini područja.  Ukrajinska vojska priopćila je kako su poplave kod Hersona primorale ruske snage da se povuku pet do petnaest kilometara te da su se ruski artiljerijski napadi 'gotovo prepolovili'.

  • +9
Poplavljeno područje Hersona nakon pucanja brane Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Uništena brana

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za uništenje brane Nova Kahovka, a u četvrtak i za granatiranje područja gdje traje evakuacija. 

U ruskom napadu ubijen je civil u Hersonu, otprilike 60 kilometara nizvodno od brane, objavio je ukrajinski državni tužitelj, dodavši kako je ozlijeđeno dvoje ljudi. Reporter Reutersa izvijestio je da se u Hersonu čuje artiljerijska vatra.  Kremlj je uzvratio optužbama o napadima na spasilačke službe na tom području, no ne dajući dokaze. 

Ukrajina je objavila kako je zbog poplave bez pitke vode ostalo nekoliko stotina tisuća ljudi te kako je potopila tisuće hektara poljoprivrednih zemljišta. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na 'jasan i brz' međunarodni odgovor kako bi se pomoglo žrtvama poplava te je održao izvanredne razgovore s dužnosnicima iz Hersona.

'Važno je izračunati štetu i alocirati sredstva za odštete stanovnicima pogođenim u ovoj katastrofi, te razviti program kompenzacije za gubitke i preseljenje tvrtki unutar regije', kazao je.