SASLUŠANJE U EUROPARLAMENTU

Mimici pozitivna preporuka uz pisana objašnjenja

05.06.2013 u 19:37

Bionic
Reading

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta predložit će zastupnicima da potvrde imenovanje hrvatskog kandidata za povjerenika Nevena Mimice s tim da će on prije toga trebati dati pisana pojašnjenja u vezi s dva odgovora koja dao na saslušanju utorak.

Andreas Schwab, njemački kršćanski demokrat, koordinator kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, izjavio je u srijedu da je dogovoreno da se Mimici predloži da dostavi pisana objašnjenja i da će nakon toga i njegova politička skupina glasovati za njegovo imenovanje. Socijalisti, druga po snazi politička skupina u Europskom parlamentu, ističu da nemaju nikakvih primjedbi u vezi s Mimičinim saslušanjem. 'Nama ne trebaju dodatna pojašnjenja, Mimica je imao vrlo dobar nastup', rekla je koordinatorica socijalista i demokrata (S&D) Evelyn Gebhardt.

Koordinatori zastupničkih klubova u Odboru usuglasili su nacrt pisma s ocjenom o Mimičinom nastupu i uputila ga Konferenciji predsjednika, tijelu koje čine predsjednici svih zastupničkih klubova i koje će u četvrtak takvu preporuku uputiti na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta koji će o Mimici glasovati 12. lipnja.

'Taj prijedlog EPP-a prihvaćen je na Odboru i siguran sam, da će Mimica, koji je vrlo ozbiljna osoba, razjasniti ta pitanja i onda će cijela naša politička skupina glasovati za njega', rekao je Scwab.

Mimica je u utorak prije podne tri sata pred nadležnim odborima odgovarao na pitanja zastupnika Europskog parlamenta iz područja zaštite potrošača, u okviru postupka saslušanja kandidata za povjerenika Europske komisije. Nakon saslušanja, klub zastupnika Europske pučke stranke izrazio je blage rezerve, zatraživši od Mimice da konkretnije odgovori na dva pitanja zastupnika prije nego što bude potvrđen kao povjerenik. EPP je zatražio dodatna pojašnjenja u vezi s dva pitanja - kako osigurati da zemlje članice u svoja zakonodavstva transponiraju europske direktive o zaštiti potrošača te hoće li i koliko brzo budući povjerenik pokrenuti postupak protiv onih zemalja članica koje ne poštuju europske zakone.

Drugo pitanje se odnosi na osiguranje sredstava za normalno funkcioniranje platforme za rješavanje sporova preko interneta. Riječ je o internetskom portalu na svim službenim jezicima EU-a na kojem bi potrošači rješavali sporove za robu koja je premale vrijednosti da bi se problem rješavao na sudu.Šef socijalističkog zastupničkog kluba u Europskom parlamentu Hannes Swoboda nazvao je prigovore EPP-a uobičajenim političkim igrama, u kojima se svakome tko dolazi iz druge političke skupine moraju naći neke zamjerke.

'To su uobičajene političke igre. Da je bio previše konkretan, onda bi mu rekli da ulazi previše u detalje', rekao je Swoboda.

Povjerenika imenuje Vijeće EU-a kvalificiranom većinom uz suglasnost predsjednika Europske komisije, dok je mišljenje Europskog parlamenta savjetodavno. Europski parlament zajedno s Vijećem odlučuje o imenovanju cijele Komisije, ali za pojedinačne članove Komisije daje samo neobvezujuće mišljenje, iako je teško očekivati da bi Vijeće imenovalo povjerenika mimo volje Parlamenta. Hrvatska vlada kandidirala je Mimicu za povjerenika 25. travnja, a isti dan predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prihvatio je tu kandidaturu i Mimici dodijelio resor zaštite potrošača.

Dolaskom novog povjerenika sadašnji resor zdravlja i zaštite potrošača, kojem je na čelu malteški povjerenik Tonio Borg, dijeli se na dva dijela - zdravlje, kojem na čelu ostaje Borg, i zaštita potrošača. Hrvatski povjerenik preuzima dužnost od dana pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, 1. srpnja 2013., a obnašat će je do isteka mandata ove Komisije 31. listopada 2014.