NEDJELJOM U DVA

Milun: ‘Slijedite srce i novac će trčati za vama’

03.05.2015 u 19:00

Bionic
Reading

Koji dio nedostaje u jednadžbi da bi Hrvatska bila uspješna i prosperitetna zemlja? Kako obrazovati mlade ljude i pripremiti ih za budućnost? Zašto banke u siromašnoj Hrvatskoj ostvaruju ekstraprofite, neka su od pitanja emisije Nedljelom u dva u kojoj je gostovao matematičar Toni Milun

Milun je rekao kako Hrvatska ima odlične parametre: pametne ljude, more, sunce, nizine, prirodne resurse. Imamo sve, ali nam za uspješnu Hrvatsku nedostaje suradnja. Pojedinac ne može postići puno, no nadopunjavanjem se rezultat multiciplira, dodao je. Rekao je kako duboko vjeruje da će se Hrvatska izvući iz krize.

Rekao je kako nam matematika razvija mozak te uzročno-posljedični način razmišljanja i svuda je oko nas. Smatra da je obrazovanje u Hrvatskoj zapelo u 80-tima i da su promjene 'itekako potrebne'. Prije je cilj škola bio napraviti zaposlenika, marljivog i poslušnog, pogotovo nakon 2. svjetskog rata, a danas s informatizacijom dolazi doba da zaposlenici više nisu toliko potrebni. Zato kod djece treba poticati kreativnost i u tom smjeru se školstvo treba promijeniti, tvrdi Milun. Vjeruje da za popularizaciju znanosti i znanja nedostaje PR.

Govorio je o tome zašto je dignuo kredit u švicarcima, što misli o bankama i njihovim zaposlenicima. Djeci je poručio da slijede svoje srce, i ne trče za novcem. Radite ono što volite i novac će trčati za vama.

Cijelu emisiju Nedjeljom u dva možete pogledati preko ovog linka