ZAPOVJEDNIK OBRANE SREBRENICE U HAAGU

Zaštićeni svjedok optužio Orića za ubojstvo srpskih zarobljenika

23.02.2016 u 20:51

Bionic
Reading

Zaštićeni svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine je na suđenju za ratne zločine Naseru Oriću, nekadašnjem zapovjedniku obrane Srebrenice, izjavio je u utorak pred Sudom BiH kako je osobno vidio kada je Orić ubio ili sudjelovao u ubojstvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti

Naser Orić je uzeo nož koji mu je bio za pojasom i zamahnuo u predjelu vrata. Zarobljenik je pao na koljena a on ga je potom udario u predjelu prsa i prevrnuo unatrag', izjavio je svjedok govoreći od jednom od tih ubojstava.

Svjedok je tijekom rata bio pripadnik Armije BiH, a Orić mu je bio izravni zapovjednik.

Prema iskazu ovog muškarca koji je svjedočio video-vezom iz Beograda ovaj zločin počinjen je u selu Zalazje kod Srebrenice u rujnu 1992. no nije se mogao sjetiti točnog datuma.

Kazao je kako je uz muškarca kojega je Orić osobno ubio tada likvidirano još četiri ili pet srpskih zarobljenika.

Naveo je i kako je Orić iz vatrenog oružja pucao u zarobljenike koje je identificirao kao Mitra Savića Milutina Miloševića

Kazao je i kako je u tim ubojstvima sudjelovao Sabaduhin Muhić, bivši pripadnik Armije biH koji je optužen zajedno s Orićem.

Orićeva odvjetnica Lejla Čović u ispitivanju svjedoka dovela je u pitanje njegovu vjerodostojnost. Ustvrdila je kako je on 11 puta prijavljivan za različita kaznena djela i prekršaje uključujući prijevare, lažno prijavljivanje i nasilničko ponašanje.

Suđenje Oriću i Muhiću po optužnici koja ih tereti za ubojstvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti bit će nastavljeno u ožujku.