29 godina je prošlo

[FOTO/VIDEO] Milošević na komemoraciji obitelji Zec izrazio zgražanje nad zločinom počinjenim isključivo iz etničkih motiva

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2020 21:31
  • Objavljeno 07.12.2020 u 21:06
Boris Milošević, potpredsjednik hrvatske Vlade

Boris Milošević, potpredsjednik hrvatske Vlade

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Antifašistička liga održala je u ponedjeljak na Sljemenu komemoraciju ubijenim članovima obitelji Zec, po prvi put uz sudjelovanje člana Vlade RH, Borisa Miloševića, koji je izrazio zgražanje nad zločinom počinjenim u Zagrebu prije 29 godina, isključivo iz etničkih motiva.

Troje članova obitelji Zec ubijeno je u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. , otac Mihajlo je ubijen na Trešnjevci, a njegova supruga Marija i 12-godišnja kći Aleksandra pokraj planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu, gdje je održana komemoracija.

"Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cijela jedna obitelj isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi", rekao je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, prvi predstavnik Vlade koji je došao na komemoraciju koju godinama na današnji dan organiziraju Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Taj je zločin strašan jer je ubijena 12-godišnja djevojčica, jer su ubojice oslobođene iako su priznale zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište, dodao je Milošević.

"Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu", upitao je te poručio kako je današnji datum prilika da kao društvo i država preispitamo svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema djeci srpske nacionalnosti koja prečesto nose na svojim plećima preteško breme ratnog naslijeđa.

Video: Davor Puklavec/PIXSELL

Počinitelji zločina nad obitelji Zec, pripadnici posebne postrojbe MUP-a, tzv. merćepovci, priznali su zločin, ali zbog proceduralne pogreške, postupak je odbačen.

Ova zemlja nije našla snage da procesuira ovako evidentan zločin, ustvrdio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, a Milošević zadovoljštinu vidi i u tome kada bi Zagreb Aleksandri Zec dodijelio spomenik ili ulicu.

  • +27
  • +24

Na Sljemenu je održana komemoracija obitelji Zec

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Na tom je tragu i Inicijativa mladih za ljudska prava koja je prije nekoliko godina podnijela zahtjev da trg na Trešnjevci, gradskoj četvrti gdje je živjela obitelj Zec, ponese Aleksandrino ime kao, kako kažu, trajna uspomena i opomena. Napominju da na taj njihov zahtjev do danas nema odgovora.

Uz obraćanje predstavnika Antifašističke lige ovogodišnju komemoraciju obilježio je multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, koji je na lokalitetu Adolfovac postaviti umjetničku audio-video- instalaciju, a u programu je sudjelovala i pjesnikinja Monika Herceg.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!