TRAVESTIJA U BANJOJ LUCI

Milorad Dodik odlikovao Orbana i 'srpskog Thompsona' Baju Malog Knindžu

09.01.2024 u 15:11

Bionic
Reading

U sklopu proslave neustavnog Dana Republike Srpske, a po uzoru na srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podijelio je odlikovanja ovog BiH entiteta mnogim zaslužnicima, među kojima su i mađarski premijer Viktor Orban te folk pjevač Mirko Pajčin, poznatiji pod nadimkom Baja Mali Knindža

Mađarski premijer je dobio najveće odlikovanje, Orden Republike Srpske na ogrlici, no čak ni ovaj poznati provokator u europskim institucijama nije procijenio da mu je oportuno dolaziti u Banju Luku primiti odlikovanje.

Istim ordenom odlikovana je ministrica zdravlja Srbije Danica Grujičić za doprinos liječenju pacijenata i podršci zdravstvenom sustavu Republike Srpske.

Dodik je Ordenom zastave sa zlatnim vijencem odlikovao profesora emeritusa na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nenada Kecmanovića i srpskog pjesnika, književnika i akademika te poznatog nacionalističkog propagandista Matiju Bećkovića.

  • +43
Milorad Dodik odlikovao Viktora Orbana i Baju Malog Knindžu Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita /PIXSELL

Najkontroverzije odlikovanje - ono Njegoša I. reda - dobio je, kako se navodi, 'estradni umjetnik, pjevač, tekstopisac, kompozitor, veliki rodoljub i patriot' Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, čiji glazbeni put je dosta sličan Marku Perkoviću Thompsonu.

Rođen u livanjskom selu Gubin, Baja je u regionalnoj javnosti poznat kao glazbeno krilo paravojne formacije krajiške vojske po imenu Knindže, iako nije sudjelovao u ratu, navodno zbog toga što ima jedan bubreg. Nastupi u Federaciji BiH i Hrvatskoj su mu zabranjeni zbog huškačkih pjesama i tekstova, no to ga ne priječi da rasprodaje arene u Srbiji i Republici Srpskoj.