PRAVNE ZAMKE

Miljević pojasnio: Bandić ne smije obavljati svoju dužnost

10.04.2015 u 09:20

Bionic
Reading

'Ustavni sud je ukinuo sve tri odluke pa i onu o dozvoljavanju obavljanja gradonačelničke dužnosti', kazao je za HTV odvjetnik i pravni stručnjak Veljko Miljević nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer napustio pritvor u Remetincu

Iz istražnog zatvora u Remetincu izašao je samo dva i pol sata nakon što je Ustavni sud donio odluku da ukida tri rješenja Županijskoga suda. Prihvatio je tužbe njegovih odvjetnika koji su se pozivali na europske konvencije i sudsku praksu.

Ustavni je sud, uz ostalo zaključio da je u pritvoru bez pravne osnove te da se jamčevina mogla oduzeti samo u slučaju da je Bandić počinio istovjetna ili slična kaznena djela za koja je već osumnjičen u aferi Agram. To što je naknadno počnio nova kaznena djela koja su trebala prikriti prethodna, Ustavni sud, ne smatra važnim.

Jamčevina od 15 milijuna kuna, za koju je Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković podigao bankovni kredit, bit će prebačena iz državnog proračuna na račun suda sve do daljnjeg.


Odvjetnik Veljko Miljević pozdravlja brzinu odlučivanja Ustavnog suda u ovom slučaju. No kaže za HTV da je odluka ipak neočekivana.

'Ustavni sud je ukinuo sve tri odluke pa i onu o dozvoljavanju obavljanja gradonačelničke dužnosti. To je sada vraćeno u stadij prije 9. ožujka, u stadij u kojem se Bandić nalazio od konca studenog do 9. ožujka', kazao je odvjetnik Miljević. Dakle Bandić je bio na slobodi, ukinut mu je istražni zatvor, ali mu je određena visoka jamčevina od dva milijuna eura i zabrana obavljanja dužnosti.

Morat će i Vijeće Županijskog suda donijeti odluku o toj mjeri, a mora se odmah odlučivati o zahtjevu USKOK-a za odlučivanje o istražnom zatvoru, pojasnio je Miljević.

Podsjetimo, Bandić je u zatvoru završio zato što je svjedokinju Vidu Demarin nagovarao na davanje lažnog iskaza i krivotvorenje dokumentacije u svoju korist. A Ustavni je sud, pojednostavljeno rečeno, zaključio da se jamčevina odnosila na osnovna kaznena djela, a ne na nova koja su počinjena zbog zataškavanja ovih prvih.

Prethodno je donošenje odluke o produljenju istražnog zatvora za Milana Bandića odgođeno za sutra. Prema riječima suca Ivana Turudića, Ustavni sud danas je odlučivao o istom predmetu.  Stoga će Županijski sud pričekati odluku Ustavnog pa će sutra poslijepodne odlučiti o pritvoru. Podsjetimo, Bandić je u Remetinec vraćen 10. ožujka, nakon proširenja USKOK-ove istrage u slučaju Agram.

USKOK je tražio da Bandić i dalje ostane iza rešetaka, a prihvati li sud posljednji zahtjev tužiteljstva, istražni bi mu se zatvor mogao produljiti sve do lipnja. Bandić će zbog ročišta koje je određeno za 13 sati biti doveden iz Remetinca, a njegova obrana ne otkriva hoće li tražiti da se zatvor zamijeni nekom drugom mjerom opreza ili jamstvom, nakon što je prvo jamstvo od 15 milijuna kuna završilo u državnom proračunu zbog utjecaja na USKOK-ovu svjedokinju Vidu Demarin.

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Demarin, kao predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić dva puta nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Tužiteljstvo sumnja da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zaklade načinio i potpisao antedatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su pronađene tijekom pretraga, među ostalim i u Bandićevoj vikendici, iako su umjetnine zapravo bile poklonjene njemu, a ne Zakladi.

U aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića sredinom veljače podignuta je i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi U ime obitelji prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma Birajmo zastupnike imenom i prezimenom priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308.000 kuna. No Sud je tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.