ETNIČKO ČIŠĆENJE

Militanti Islamske države ubili 500 Jezida

10.08.2014 u 16:57

Bionic
Reading

Militanti Islamske države ubili su najmanje 500 članova iračke etničke manjine, Jezida, u ofenzivi na sjeveru, rekao je irački ministar za ljudska prava u nedjelju

Mohamed Šia al-Sudani rekao je da su sunitski militanti također žive zakopali neke od svojih žrtava, uključivo žene i djecu. Tristotinjak žena oteto je kako bi bile ropkinje.

Imamo dokaze koje su nam dali Jezidi koji su pobjegli iz Sinjara te slike zločina 'koje pokazuju bez sumnje da su bande Islamske države ubile najmanje 500 Jezida, nakon što su osvojile Sinjar', rekao je Sudani.

Sinjar je drevni dom Jezida, jedan od gradova koji su osvojili sunitski militanti koji vide tu zajednicu kao 'štovatelje vraga'.

'Neki od žrtava uključivo žene i djecu zakopani su živi u masovnim grobnicama u i oko Sinjara', rekao je Sudani. Islamska država proglasila je kalifat u dijelovima Iraka i Sirije te natjerala desetke tisuća Jezida i kršćana da pobjegnu iz svojih domova.

Rok koji je Islamska država dala obiteljima Jezida da se obrate na islam istekao je u nedjelju u podne. Zasad nije jasno jesu li ovih 500 žrtava upravo ti ljudi.