REUTERS: PRIČA IZ HRVATSKE

Milinovićeva zabrana pušenja u 'Bizarnostima'

11.09.2009 u 10:32

Bionic
Reading

Britanski Reuters, jedna od vodećih svjetskih novinskih agencija, objavio je članak o djelomičnom ukidanju zabrane pušenja u Hrvatskoj. Članak je objavljen u rubrici 'Oddly Enough' (u slobodnom prijevodu 'Bizarnosti'), zajedno sa sadržajima koji obično pune posljednje stranice novina

ZAGREB - Svjetski mediji prenijet će tako članak naslovljen 'Pušači opet mogu u kafiće', koji je danas objavljen zajedno s pričama 'Odgođena presuda ženi u slučaju rezanja penisa', 'Policija oslobodila devet osoba iz lažne Big Brother kuće' i 'Golubovi prenose podatke brže od južnoafričkog Telkoma'. Članak o Hrvatskoj prenosimo u cijelosti:

'Hrvatska Vlada odlučila je u četvrtak olabaviti kontroverznu zabranu pušenja, uvedenu prije samo četiri mjeseca, nakon što su se vlasnici kafića žalili da im uništava posao.

Bizarno - po odluci uredništva

Dopisnik Reutersa Igor Ilić kaže da se članak našaou rubrici 'Oddly Enough' odlukom uredništva te medijske kuće. Podsjeća da stroga pravila o plasmanu vijesti po rubrikama ne postoje, navodeći da, primjerice, neke domaće redakcije istu priču o Severini objavljuju na prvimstranicama ili u prvim minutama, a neke na posljednjim stranicama ili u posljednjim minutama svojih novina ili emisija.

Prema novom prijedlogu, koji će se naći u parlamentu do kraja mjeseca, pušenje će biti dopušteno u posebnim dijelovima kafića koji moraju biti veći od 10 m2, ali istodobno ne činiti više od 20 posto ukupne površine kafića.

Kafići koji ispunjavaju ove uvjete moći će posluživati pušače ukoliko osiguraju odgovarajuću ventilacijski sustav, što je promjena koju će vjerojatno pozdraviti više od milijun nacionalnih pušača, koji čine oko 25 posto populacije

Zabrana pušenja ostaje na snazi u restoranima, bolnicama, školama i na aerodromima.

Vlasnici kafića i restorana pokrenuli su peticiju u lipnju, na početku turističke sezone, zahtijevajući promjene zakona koji je, prema njihovim tvrdnjama, naštetio poslovanju već oslabljenom recesijom.

Ministar zdravstva Darko Milinović rekao je na sjednici vlade da su promjene rezultat zajedničkog rada vlasnika kafića i restorana s Ministarstvom turizma. 'Ne mijenjamo zakon pod pritiskom i ostajemo posvećeni zaštiti zdravlja hrvatskih državljana', rekao je Milinović. Zdravstveni djelatnici tvrde da godišnje od posljedica pušenja u Hrvatskoj umre više od 13.000 ljudi.

U posljednja četiri mjeseca Hrvatska je bila jedina zemlja na Balkanu s učinkovitom zabranom pušenja u zatvorenim prostorima. S posljednjim promjenama, pušački režim bit će gotovo jednako liberalan kao u ostatku regije.

Hrvatska je teško pogođena globalnom krizom i očekuje se da će njezino gospodarstvo oslabiti za oko pet posto ove godine, prvi put nakon deset godina.'

Autor članka Igor Ilić, dopisnik Reutersa iz Hrvatske, objasnio je da Sloveniju, u kojoj je na snazi učinkovita zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, nije uzeo u razmatranje kao 'zemlju na Balkanu' zato što se Slovenija, kao članica Europske unije, statistički češće uspoređuje s ostalim članicama EU-a, dok se Hrvatska obično uvrštava u analize koje se odnose na 'zapadni Balkan'.