CIRKUS OPLODNJA U SABORU

Milinović: Vlada ne radi eksperimente na ljudima

25.09.2009 u 14:07

Bionic
Reading

Opozicija ali i neke stranke vladajuće kolacije danas su najavili da neće podržati izmjene Zakona o medicinskoj oplodnji ako u njega ne uđe odredba kojom se dopušta zamrzavanje zametaka. Uz SDP i HNS za takvo su se riješenje danas u Saboru založili i zastupnici HSLS-a, SDAH i SDSS-a, partneri vladajućeg HDZ-a, javlja 'Jutarnji list'

Izmjene zakona koje su se pred saborom našle samo dva mjeseca nakon usvajanja zakona, predviđaju liberalnije dokazivanje izvanbračne zajednice i mogućnost da dijete nakon punoljetnosti dozna tko mu je roditelj, ali isključivo uz pristanak donatora. Zamrzavanje embrija, kao najspornija točka, i dalje je za Vladu neprihvatljivo.

Dopuštanje zamrzavanje zametaka civilizacijski je domet, minimu kojim se štite ljudska prava žena, poručili su iz HNS-a.

- Nemojte stavljati državu da misli umjesto građana, da odlučuje o njihovim najintimnijim odlukama. Dozvolite ženi dostojasnstvo, da sama odluči želi li da se zamrznu zameci ili jajne stanice. Bez tog minimuma zakon je neprihvatljiv i ispod minimuma civilizacijske razine - zatražila je Vesna Pusić

Milinovićev sin mrzi SDP

Da bi oslikao koliko su ga pogodile kritike javnosti na račun Zakona omedicinskoj oplodnji, ministar Milinović je prepričao situaciju u vlastitojobitelji.

'Došao sam kući nakon tiskovne, a djeca mi vele 'Pa tatazašto si zabranio umjetnu oplodnju?'. Malo sam se štrecnuo. Sjeo s njima iobjasnio im. Veli mi sin poslije 'Pa ti nisi to zabranio. Zašto onda neki lažu?Mrzim ih.' Kažem ja onda Marku 'Dođi sine, je l’ te tataikad učio da mrziš? Nemoj više reći pred menom da mrziš SDP. SDP je velikahrvatska stranka koja je isto tako zaslužna za stvaranje hrvatske države'.

Kaže mi sin na to 'Dobro tata, oprosti. Ne mrzim, jer me nikad nitkonije učio da mrzim. Ali, znaš što ću ti reći? Nikad neću glasovati za SDP'. E,tu se sa sinom slažem - ispričao je obiteljsku anegdotu ministar zdravstva izaslužio pljesak kolega iz HDZ-a.

'Tretirate nas kao skup stanica'

Zabranjivanje zamrzavanje zametaka, te ograničavanje zamrzavanja samo tri jajne stanice, ide na uštrb ženinog zdravlja, smatraju i u SDP-u, jer žene prisiljava da se višekratno izlaže bolnim zahvatima. U SDP-u su ogorčeni i zbog medicinske struke koja je samo u tri mjeseca promijenila mišljenje, prvo se zalažući za zametke, a poslije pokušavajući dokazati da je zamrzavanje isključivo jajnih stanica postalo vrlo uspješno. Posebno su apostrofirali kopernikanske obrate doktora Velimira Šimunića

- Vi nas tretirate samo kao skup stanica, tvrdeći danas jedno jučer drugo - poručila je vladajućima SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović, a njezin kolega Mirando Mrsić poručio je liječnicima:

- Očito neki mijenjaju mišljenje kako vjetar puše. Imamo problema sa strukom koja je rekla sad ovako, sad onako. Zato predlažem, tražite drugo mišljenje u Europi - rekao je Mirando Mrsić (SDP).

Kompromitiranje struke

HDZ-u nije ostao dužan ni SDSS koji su zajedno s HSLS-om i SDAH podnijeli amandmane kojim uz zamrzavanje zametaka traže i da se mogu oploditi sve jajne stanice dobivene u jednom postupku.

- Ministrov zakon uvodi eksperimentalnu metodu. Metoda oplođivanja jajnih stanica nudi nam se kao rješenje za standardnu metodu zamrzavanja embrija. I to je greška, to nije struka. To je popuštanje određenom svjetonazoru. To je kompromitiranje struke. Tko je od nas taj da se stavi u poziciju boga i da kažemo nekom da nešto ne može - rekao je Milorad Pupovac (SDSS). Takva ograničenja, kosi se i s proklamiranom demografskom politikom, upozorio je Pupovac, i to u zemlji u kojoj je niski natalitet i vrlo staro stanovništvo.

Milinović: Pupovac plaši građane

Takav istup koalicijskog partnera isprovocirao je ministra zdravstva Darka Milinovića da uzvrati paljbu:

- Zaprepašten sam! Nevjerojatno mi je da vi kao profesor plašite građane da Vlada radi eksperimente na ljudima. To nije točno. Eksperimenti su dozvoljeni samo na životinjama, a ne i na ljudima. Vi strašite hrvatsku javnost! Širite dezinformacije! - poručio je Milinović.

Veći dio svojeg uvodnog govora Milinović je polemizirao s novinarima i SDP-om, prozivajući medije ioporbu da “šire dezinfomracije kojima su dodatno pritisnuli emocije onih koji imaju problema s neplodnošću”. Građanima je pručio da nemaju razloga odlaziti na umjetnu oplodnju u Sloveniju, da će sve moći obavljati kod nas.

Oplodnja i dobrosusjedski odnosi

- Ne može Hrvatska pristati da bude promotor Slovencima, uz sve dobrosudsjedske odnose. Jasno poručujem parovima i ženama, ne morate ići u Sloveniju. Hrvatska Vlada i oni koji će ovaj zakon izglasati, jamče vam da ćete imati ovdje adekvatnu bolničku skrb - rekao je Milinović.

U puna tri sata dosadašnje saborske rasprave niti jednom rječju se nisu oglasili iz HSS-a, najjačeg koalicijskog partnera HDZ-a, pa je pitanje kako će se Friščićeva stranka postaviti pri glasanju. Prema ranijim najavama, Sabor bi o izmjenama zakona trebao glasati tijekom popodneva, ali još uvijek nije jasno je li HDZ osigurao većinu.